55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se nesl v pozitivním a velmi radostném duchu. Nejen, že to bylo tím, že loni se kvůli pandemii koronaviru nekonal, tudíž se letos všichni těšili, ale také díky hvězdám, které se prezidentovi Jiřímu Bartoškovi podařilo do Česka dostat.

Hned v úvodu si červený koberec nenechal ujít slavný herec Michael Caine, který sice občas působil, že ani neví, kde je, vše mu ale vzhledem k věku budiž odpuštěno. Přece jen byl dostatečný zážitek ho alespoň na chvíli zahlédnout. Držitel dvou Oscarů, Evropské filmové ceny a více než čtyřiceti dalších ocenění převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Herec v krátkém proslovu poděkoval za cenu a sdělil, že má opravdu radost. Pak ale zmizel a v podstatě už ho nikdo na festivalu neviděl. Nedával ani rozhovory, nepodepisoval se divákům a selfíčka taktéž nehrozila.

Velkolepá róba Čvančarové se dočkala kritiky

Nikdo to ale neprožíval, protože všichni řešili velkolepou róbu, kterou vynesla na zahajovací ceremoniál herečka Jitka Čvančarová. Žádná celebrita se snad za celou historii festivalu nesetkala s tolika hejty jako právě ona. Tak pravdou je, že už tak objemná Jitka se mohla obléknout vkusněji a vynechat blyštivé robustní modré šaty s obří vlečkou jak pro princeznu, ale nebylo to zase tak tragické, aby o ní negativně psala všechna média Česka. Horší než róba se totiž jevil účes, který jí bohužel vůbec nesedl a vypadala jak zmoklá slepice.

Naštěstí ve čtvrtek večer dorazila hvězda nejočekávanější a vše se začalo točit kolem ní. Johnny Depp byl tady. Jiří Bartoška ho přijel osobně vyzvednout na letiště, což se snad nikdy předtím u žádné celebrity nestalo. Johnny dorazil skvěle naladěný s kapsami plnými propisek, aby se měl čím fanouškům podepisovat. A nutno podotknout, že s tím hned v pátek začal. Neměl problém s podpisy, focením a objímáním s diváky. Bylo na něm vidět, jak si zájem fanoušků užívá a jak se po dlouhé době cítí chtěný a uznávaný.

Jak jistě víte, v USA to nyní díky obviněním své exmanželky Amber Heard nemá snadné. Nejen, že na něj koukají skrz prsty lidé, ale přišel i o mnoho hereckých kšeftů a před soudem je snad více než doma. Tady to ale nikoho nezajímalo a jeho fanoušci křičeli a skandovali, že mu věří. Johnny jim za to dojemně poděkoval.

„Jste válečníci. Všichni jste válečníci. Všichni jste úžasní vojáci. Děkuji, bůh vám žehnej!“

Kromě toho, že Johnny políbil ženě z davu ruku, udělal si s mnoha dívkami selfíčka, políbil ženu, která mu přinesla na projekci láhev vína, tak si neustále pochvaloval, jak je český národ skvělý a že tu sice není poprvé, ale nikdy by si nepomyslel, že jsou Češi tak báječní lidé. Možná také proto vydržel až do konce festivalu, a i když prý nejprve nechtěl, nakonec přišel i na ukončovací ceremoniál. Tam byl oceněn jeho herecký kolega Ethan Hawke, který dorazil v pátek a dle svých slov si Karlovy Vary a české fanoušky také zamiloval.

Nadšený Depp a dojatý Hawke oslnili Vary

Z Křišťálového glóbu byl dojatý a neskrýval své nadšení ani při děkovačce. "Snažím se žít současností. Když se moc zaobíráte minulostí, přináší to aroganci, protože zapomínáte na ty, kteří vám tehdy k úspěchu pomohli. A když se moc zabýváte budoucností, přináší to jen strach. V přítomnosti býváme nejvíce lidští.“

No a pokud vás zajímá, zda se setkal s Deppem, tak rozhodně ano. Oba sympaťáci si spolu v pátek večer dali večeři a prý si neskutečně pochutnali. O tom, že netrpěli žádnými hvězdnými manýry a ochotně se fotili s personálem, který je obsluhoval, se proslýchalo všude.

Dalším oceněným Křišťálovým glóbem byl Jan Svěrák. Ten byl velmi potěšen a děkovnou řečí dojal i samotného prezidenta festivalu Jiřího Bartošku.

„Nevím, co jsem přinesl českému filmu, ale vím, co přinesl český film mně. Za tu hromadu vášně, radosti, dojetí vděčím svým kamarádům, k nimž počítám i svého tatínka. Je pro mě čest převzít cenu od moudrého a laskavého prezidenta, jakého nemají všechny festivaly, ale ani některé země.“

No a když bychom měli vyjmenovat alespoň nějaké skandály, na které byl letošní festival opravdu skoupý, tak můžeme zmínit například to, že se tam poprvé společně ukázali Jakub Prachař a Sára Sandeva jako pár. Kromě několika málo akcí se však nevzdálili z hotelového pokoje, kde si asi F.L.Věka nepředčítali. Také se proslýchá, že na závěrečném večírku se dobře bavil právě Johnny Depp, který se odebral lehce povzbudit omamnými látkami do útrob pokoje, a pak pařil s českými celebritami do časných ranních hodin. Jediný černý puntík, který si rebel na festivalu vysloužil, bylo zpoždění, kdy se na něj hodinu čekalo v sále, aby uvedl film Minamata, kde si zahrál hlavní roli, ale také ho produkoval. Vše mu však bylo odpuštěno a Karlovy Vary na něj jistě budou s láskou ještě dlouho vzpomínat!

Související články