„Vím, že jsem měl štěstí, jaké potká jednoho ze statisíců,“ řekl Shia LaBeouf v nedávném rozhovoru pro časopis Parade. „Mám krásný dům. Moji rodiče nemusejí pracovat. Mám peníze. Jsem slavný. Ale to všechno se může ze dne na den změnit. Člověk nikdy neví.“

Skutečně, jen málokterý herec zažije tak rychlý a oslnivý vzestup ke slávě. Během jediného roku se Shia – tehdy teprve devatenáctiletý – stal představitelem hlavní role v trikovém megafilmu Transformers a Steven Spielberg mu svěřil roli syna Indiana Jonese ve filmu Indiana Jones a Království křišťálové lebky. Legendární režisér si ho dokonce oblíbil natolik, že ho na každém kroku prohlašoval za „nového Toma Hankse“.

V kostýmu klauna

Jenomže ne všechno bylo v životě Shii LaBeoufa tak růžové, jak se to jeví dnes. Vyrůstal sice v Los Angeles, ovšem svá první léta prožil v jeho nejšpinavějších čtvrtích. Jeho matka prodávala na ulici korálky, zatímco otec, zahořklý veterán války ve Vietnamu, marně zápasil s drogovou závislostí: „Když v jedenácti letech vidíte svého tátu zmítat se v heroinovým absťáku, je to ta nejlepší protidrogová prevence,“ poznamenává hořce Shia.

Čas od času si celá rodina přivydělávala tím, že se převlékla do klaunských kostýmů a šla na ulici prodávat párky v rohlíku. Tehdy čtyřletý Shia měl tahle pracovní odpoledne rád – byly to totiž jediné okamžiky, kdy se jeho rodiče nehádali.

Do šoubyznysu vstoupil jako desetiletý s jedním jediným cílem: vydělat pro rodinu nějaké peníze: „Věděl jsem, že peníze by vyřešily všechno, co se odehrávalo u nás doma. S penězi bych já i moje rodina měli víc možností. Takže jsem si vybral práci, ve které si deseti- nebo jedenáctiletý kluk může vydělat nejvíc,“ konstatoval v rozhovoru na stránkách AV Club. Nejdříve vystupoval v obdobě pořadu Na stojáka, kde diváky šokoval sarkasmem a zkušenostmi nepřiměřenými jeho věku.

Brzy ale zjistil, že mnohem více peněz se dá vydělat před kamerou. Našel si agentku, které zatelefonoval změněným hlasem a představil se jako britský manažer vycházející dětské hvězdy jménem Shia LaBeouf. Díky ní se posléze stal členem ansámblu seriálu Báječní Stevensovi (studio Disney několik let vyplácelo mzdu nejen jemu, ale i jeho otci, aby jim mohl platit byt a dělat Shiovi garde). Jeho filmová kariéra tak začala nabírat rychlé obrátky.

Peníze nikdy nespí

Shiovou momentálně nejzajímavější rolí je rozhodně postava mladého makléře v pokračování slavného filmu Wall Street ze zákulisí světa newyorských finančníků. Ve filmu s názvem Wall Street: Peníze nikdy nespí si zahrál po boku Michaela Douglase v roli finančního jestřába Gordona Gekka, jenž se řídí heslem „Greed is good“ („Chamtivost je dobrá“).

V rámci přípravy na natáčení se Shia setkal i se skutečnými makléři z Wall Street: „Myslel jsem si, že sám vedu docela divoký život. Ale ve srovnání s těmihle chlapíky jsem absolutní žabař. Jejich život, to je totální sex, drogy a rock'n'roll,“ řekl Shia LaBeouf časopisu GQ. „Je snadné vidět v nich absolutní padouchy. Ale upřímně řečeno, nikdy jsem nepotkal lidi, kteří by dokázali pracovat s větším nasazením.“

Natáčení Wall Street: Peníze nikdy nespí zásadně ovlivnilo také jeho soukromý život: právě během něho totiž potkal svou nynější přítelkyni, vycházející hvězdu Carey Mulligan. „Je to nejtalentovanější herečka, jakou jsem kdy potkal. Sláva ji vůbec nezajímá. Nejsme žádný pár z červených koberců,“ svěřil se časopisu GQ. „A náš vztah je něco, co bych za žádnou cenu nechtěl zkazit.“

Shia LaBeouf: Nejlepší hlášky

  • „Většina herců si po většinu svého života připadá naprosto bezcenná. Nevím, kde se v nás tahle nejistota bere, ale je jako obrovská jáma v duši.“
  • „Co to vlastně znamená talent? Pro herce je to totéž, co pro karetní hráče štěstí ve hře. Vlastně nevěřím, že existuje nějaký talent – jenom nadšení a odhodlání a vytrvalost. A k tomu trocha štěstí.“
  • „Producenti si vás strčí do nějaké škatulky a když se naskytne vhodná role, tak vás z ní vytáhnou. Já chci zapadnout do každé škatulky, která existuje.“
  • „Nejsem žádný Adonis a nijak mě to netrápí. Moji oblíbení herci – Dustin Hoffman, Tom Hanks, Gene Hackman – taky nejsou žádní králové krásy.“

5 nejlepších filmů

Já, robot
Jako teenager se Shia LaBeouf objevil v menší roličce -náctiletého sympaťáka, který Willu Smithovi pomáhá bojovat proti vzpouře robotů.

Constantine
Podobnou roli parťáka hlavního hrdiny si Shia zahrál také v thrilleru Constantine. Tentokrát pro změnu pomáhal Keanu Reevesovi bojovat proti pekelným démonům. Jeho hrdina za to zaplatil životem.

Transformers
Opět Shia versus vzbouřené stroje: tentokrát se jeho spojenci i protivníky stali obří roboti, kteří se mohou přetransformovat v libovolný dopravní prostředek.

Distrubia
Nenápadný, ale zdařilý napínavý thriller. Tentokrát Shia zazářil coby obyčejný kluk z předměstí, který při šmírování půvabné sousedky odhalí (možná) sériového vraha.

Indiana Jones a Království křišťálové lebky
Shia coby syn legendárního dobrodruha v podání Harrisona Forda se vydal do Latinské Ameriky po stopách tajuplné křišťálové lebky, kterou (snad) na Zem umístili mimozemšťané.