Amerika v šoku

Smrt Sharon Tate vzbuzuje emoce i po padesáti letech od brutální a nepochopitelné vraždy stoupenci Charlese Mansona. Šestadvacetiletá modelka a herečka nebyla ani dva týdny před porodem ušetřena jejich běsnění a dodnes je "ikonou" všech obětí, které se objevily v hledáčku "Manson family".

Charles Manson

Rodiče Charlese nedokázali nikdy vytvořit pro své děti rodinné zázemí. Jeho matka byla silná alkoholička a odpykávala si pětiletý trest za loupežná přepadení. Maddox (jak se ve skutečnosti jmenoval) se potloukal ulicemi a neměl potuchy o slušném životě. Přepadal, kradl, bil, obchodoval se ženami a padělal kreditní karty. Na sklonku šedesátých let se stal hlavou gangu "The Family". Láska k LSD a touha po rasové válce a moci ho přivedly na samý okraj společnosti. Byl hlasem mnoha lidí, kteří věřili v etnickou jednotu, psali vzkazy krví svých obětí a vraždy považovali za očistnou ceremonii. Mezi jeho stoupence nepatřili jen lidé z ulice, ale dokázal zfanatizovat i spousty dívek z lepších rodin. Většinu svého života strávil za mřížemi, kde hltal literaturu o osobním rozvoji. Když se v roce 1967 objevil na svobodě, USA zmítalo hippie hnutí, on se dokázal prosadit a pasovat se do role gurua. Hypnotizoval a měl ohromné charizma. Dodnes jeho odkaz nese Marilyn Manson a jeho vlivu neodolal ani bubeník slavných Beach Boys.

Nelítostná tour vraždící skupiny skončila 9. srpna 1969 brutální vraždou těhotné herečky Sharon Tate.

Trest smrti byl na spadnutí, ale na poslední chvíli prošla změna kalifornských zákonů, která dala okamžité smrti stopku. A tak se ze dne na den zaplnila americká vězení. Sám Charles Manson zemřel až v roce 2017 po vleklé nemoci a jeho "kolegové" v sobě našli tolik drzosti, aby pravidelně a tak často, jak jim to tamní systém umožňoval, žádali o propuštění.

Sharon Tate

Texaská rodačka oplývala neskutečnou krásou a talentem, který dokázala naplno zúročit. Zlom přišel v roce 1967, kdy odjela do Anglie, aby s režisérem Romanem Polanským natočila film Ples upírů. Práce přerostla v lásku a v roce 1968 se konala honosná svatba. I když málokdo věřil, že by se slavný svůdník mohl vedle mladičké hvězdičky změnit, stalo se. Prožívali lásku jako trám a v srpnu 1969 očekávali narození prvního dítěte. Režisér byl velmi vytížený a často Sharon opouštěl. Byl 8. srpen, když trávila letní večer se svými známými. Těsně po půlnoci zastavilo u brány auto se skupinou stoupenců Charlese Mansona. Vyšplhali na sloupy a přestřihli telefonní dráty. Vyzbrojeni noži a revolvery se vydali přímo k domu s jediným záměrem - zabít.

Prošli dům, všechny přítomné svázali a nahnali do obývacího pokoje. Když Sharonin přítel poukazoval na její těhotenství, byl bez milosti zastřelen. Další na řadě byl Voytek. Statný muž se bránil dlouho, ale krvelačným bestiím nedokázal vzdorovat a jeho tělo bylo při nálezu téměř k nepoznání. Stejný osud čekal i Abigail. Bodné rány se počítaly na desítky. Jako poslední zůstala v pokoji naprosto paralyzovaná Sharon a zoufale prosila o život svého dítěte. Její prosby nebyly vyslyšeny a Richard Paul (nenarozený syn) zemřel s ní. V kaluži Sharoniny krve namočili vrazi ručník a na vchodové dveře napsali výmluvný vzkaz "Pig".

Polanski dorazil z Londýna téměř okamžitě, ale své ženě život vrátit nedokázal. Na pohřbu, který se konal pár dnů na to, nebyl schopen slova. Celá Amerika byla v šoku. Charles Manson měl kolem prstu omotanou hudební smetánku a hodné dcerušky z vyšší společnosti vychoval ve stroje, pro které je vražda přirozená.