Jedna nebo dvě?

V roce 1988 se ve Velké Británii zrodila myšlenka založit goticko-popovou skupinu Shakespears Sister. Duo tvořila irská zpěvačka dříve známá z projektu Bananarama Siobhan Fahey (ta s delšími vlasy) a americká umělkyně Marcella Detroit (vždy byla zajímavá svým spíše chlapeckým vzhledem). Excentrické duo si plulo světovými hitparádami pět let. Dost na to, aby o sobě dalo vědět, ale pro Shakespears Sister příliš málo na více než jeden chytlavý hit.

Ach ty ženy!

Vrcholu dosáhly rok před nečekaným rozpadem v roce 1992. Se singlem "Stay" dobyly hitparády v Evropě i USA a s albem Hormonally Your se začalo blýskat na lepší časy. Na prvním místě britského žebříčku se udržely neuvěřiltených osm týdnů v řadě a vysloužily si skromnou poznámku v Guinessově knize rekordů jako do té doby nejúspěšnější rockové duo. I když si na nedostatek zájmu, slávy a peněz nemohly stěžovat, Fahey neustále hledala hnidy a chyby a chtěla do skladeb protlačit více vlastní tvorby a skladatelských ambicí. Zasadila tak první semínka vzájemných neshod.

Výpověď

Odlišný pohled na další směřování kapely zatloukal do rakve úspěšného dua hřebíky stále rychleji. A tak se při vánočním koncertu v roce 1992 rozloučily právě se svou nejznámější skladbou. Detroit se snažila do poslední chvíle svou kolegyni omlouvat a skrývat nevraživost za stres, rychle nabytou slávu, fyzickou i psychickou zátěž a náhlé osobní problémy, ale nemělo to valný efekt.

Všechny možné vyhlídky (sebevíc bláhové) na pozdější návrat pohřbila Marcella o pár měsíců později. Na udílení hudebních cen, kde album Hormonally Yours vyhrálo, byl přečten Siobhanin dopis a poněkud neelegantně oznámen vyhazov kolegyně. Nebylo o čem diskutovat. Sláva Shakespears Sister nadobro vyhasla.

Opět spolu?

Už během natáčení druhého alba si Marcella tvořila na vlastním písečku a po rozpadu kapely přišla s vlastní sólovkou a paběrkovala projekty menších britských umělců. To Siobhan udržovala "duo" při životě až do roku 1996 a několikrát se pokusila o comeback, ale ani pomocná ruka jejího syna v roce 2011 ji nespasila. A tak byly Shakespears Sister léta jen další z kapel jednoho hitu. Až do letošního května, kdy oznámily velký společný comeback písní All the Queen’s Horses, která se líbí fanouškům i kritikům. Tak uvidíme, jestli jsou všechny staré křivdy opravdu zapomenuty a my se můžeme těšit na návrat legendy.