Průměrná žena kolem čtyřicítky se v průměrném multikině donedávna cítila tak trochu jako na cizí, ne příliš přátelské planetě. Ze všech stran tu na ni útočily filmy plné ohlušujících výbuchů, mimozemských příšer, animovaných autíček anebo (což není o moc lepší) dvacetiletých slečen hledajících romantickou lásku na celý život.

Zkrátka a dobře, filmový průmysl nebral čtyřicetileté a starší dámy na vědomí. Měly nárok leda tak na role shovívavých maminek nebo potrhlých babiček. V posledních dvou letech se ale situace dramaticky změnila. I hollywoodští producenti totiž zjistili, že ženy přes čtyřicet existují. A co víc, že je jich hodně, a tudíž představují zajímavou cílovou skupinu. A proto, konečně, začali točit filmy o nich a pro ně. Vybrali jsme pro vás devět filmů, které byste neměly přehlédnout.

Mamma mia!

Právě tenhle filmový muzikál s písničkami od skupiny ABBA před dvěma lety odstartoval celou vlnu filmů, v nichž ženy středního věku hrají prim. Producenti si totiž všimli, že na něj masově začaly chodit se svými dcerami a že i šedesátiletá Meryl Streep může pro určitou skupinu diváků být sexsymbolem.

Sex ve městě 2

Ano, recenze filmových kritiků byly příšerné. Ale přiznejte si, opravdu vás nezajímá, jak se Carrie ve věku 40+ vypořádá se svou rolí novomanželky? A jak se sexy Samantha vyrovná s nástupem klimakteria? A co budou mít ty oslnivě stylové dámy tentokrát na sobě? Sex ve městě je zkrátka pro naši věkovou kategorii něco jako povinná četba.

Nějak se to komplikuje

Opět sexy šedesátka Meryl Streep, tentokrát v roli rozvedené ženy, která se ocitne na vrcholku milostného trojúhelníku: usiluje o ni nápadník Steve Martin i exmanžel Alec Baldwin.

Líbáš jako Bůh

Podobný trojúhelník rozehrála také Marie Poledňáková v české variaci na téma "exmažel versus milenec". Její hrdinka v podání Kamily Magálové lavíruje mezi dvěma snad nejpřitažlivějšími stárnoucími krasavci českého filmu: Jiřím Bartoškou a Oldřichem Kaiserem.

Ženy v pokušení

Česká romantická komedie od hitmakera Jiřího Vejdělka probudila sexappeal v unavené opuštěné čtyřicetileté manželce (Lenka Vlasáková) a navíc uvedla na scénu rozjuchanou sexy babičku (Eliška Balzerová).

Zoufalé manželky

Seriál z idylického amerického předměstí odstartoval své vítězné tažení v roce 2004. Možná jako vůbec první "předskokan" celovečerních filmů o ženách ve středním věku odhalil, že divačky 40+ netouží sledovat jen soap opery a kriminálky.

Návrh

Film se Sandrou Bullock v hlavní roli představil novou variaci na téma "čtyřicítka a zajíček": zahrála si protivnou šéfku, která kvůli americkému občanství donutí k formálnímu sňatku svého mladého, ale otravného asistenta (Ryan Reynolds). A hádejte, jak to dopadne...?

Ďábel nosí Pradu

Do třetice Meryl Streep, tentokrát jako ďábelská Miranda, šéfredaktorka módního časopisu Runway. Pánovitá, sarkastická, kariéristická mrcha... ale není svým způsobem obdivuhodná?

Sexy 40

Catherine Zeta-Jones odhazuje zábrany a objevuje sebe sama ve filmu o klasickém "procitnutí" čtyřicetileté, čerstvě rozvedené ženy. Novou energii jí dodá románek s pohledným mladíkem Aramem (Justin Bartha).

Video bonus

Zdroj: Youtube