Sean Connery

Pro Seana Conneryho bylo vítězství v konkurzu na pilotní bondovku Dr. No v roce 1962 záchranou na poslední chvíli. Po mnoha měsících neúspěchů chtěl své herecké ambice zahodit. Nakonec si zahrál v šesti filmech. Jako James Bond byl považován za mužský ideál - pohledný, pracovitý, vtipný a loajální. V podobném duchu se nesla i jeho filmová pokračování, ale bylo skutečně těžké překonat nastavenou laťku.

George Lazenby

Bondovka V tajné službě Jejího Veličenstva má dodnes skvělé renomé, to se ale nedá tvrdit o nástupci Seana Conneryho, který si znepřátelil všechny své herecké kolegy a proslul arogantním a povýšeným jednáním, které filmovému Bondovi bylo na míle vzdálené. I když předvedl brilantní herecký výkon, zájem o George Lazenbyho nebyl a skončil v hongkongských béčkových filmech.

Roger Moore

Po dlouhém hledání se objevil Roger Moore. Nenápadný mužík, který do poslední chvíle váhal, nedá-li před herectvím přednost výtvarnému umění, ztvárnil Jamese Bonda sedmkrát a dodnes je rekormanem. Vrátil filmy na úroveň Seana Conneryho a diváci i kritici ho přijali s ohromným nadšením. Při své poslední bondovce Vyhlídka na vraždu působil už trochu unaveně, ale většina pozornosti se beztak upírala na technické hračky a vychytávky, které dostaly ve filmu poprvé větší prostor.

Timothy Dalton

Timothy Dalton byl v hledáčku filmových producentů už od dob Seana Conneryho, ale i přes velkorysé nabídky vždy odmítl. V roce 1987 už nedokázal odolávat a natočil dvě velmi úspěšná pokračování. Bohužel měl film Povolení zabíjet velmi chabou reklamní kampaň a očekávaný úspěch se nedostavil. Dalton byl sesazen a mohl se vrátit k divadlu, pro které měl vždycky slabost.

Pierce Brosnan

Se vší parádou se po poslední vlažné bondovce zapsal Pierce Brosnan. Vnesl do filmu nenucený šarm a vítanou lehkost a nenápadně přenesl kult Jamese Bonda do moderní doby. Ve čtyřech filmech se ukázal v tom nejlepším světle a vdechl agentovi Jejího Veličenstva konečnou podobu a britského ducha, ale slabosti pro ženy se nezbavil.

Daniel Craig

Hledání Brosnanova nástupce připomínalo svou vážností volbu papeže. Konečný verdikt mnohé překvapil. Daniel Craig byl spíš jen regionální herec, který za sebou neměl velké herecké zkušenosti. I když jeho první bondovka Casino Royale vydělala 570 milionů dolarů, diváci mu nechtěli dát šanci. V Quantum of Solace, Skyfall a Spectre Daniel Craig dokázal, že se do role svérázného agenta dokáže vžít.

Další, prosím!

Pátrání po herci, který by věrohodně ztvárnil Jamese Bonda, je v plném proudu a v souvislosti s konkurzem se skloňuje spousta jmen. Podmínky? Sex-appeal, podmanivý pohled a Brit. To splňuje šestice úspěšných herců:

představitel Thorova bratra Lokiho Tom Hiddleston

hvězda seriálu Tudorovci Henry Cavill

hobit Killi Aidan Turner

Zlatým globem oceněný Damian Lewis

černošský herec Idris Elba

hvězda Šíleného Maxe a Revenanta Tom Hardy

Kdo je váš favorit?