Nenápadně

John Paul Larkin se narodil v roce 1942 v kalifornském El Monte. Do povědomí posluchačů se vryl až v posledních pár letech svého života a je označován jako zpěvák jednoho hitu Scatman (Ski Ba Bop Ba Dop Bop). Tvořil ale celý život a na jeho základech staví jazzoví fajnšmekři dodnes.

Dětství u piana

Dětství prožil o samotě, jeho vrstevníci neměli pro vadu řeči, kterou trpěl od narození, pochopení a posmívali se mu. Klid našel u klavíru, kde svou neschopnost vyjádřit se na první pokus umně skrýval. Inspiraci hledal hlavně u slavného Louise Armstronga a zamiloval se do sketování. Sám za svůj život několikrát zdůraznil, že hra na klavír mu dala možnost, jak mluvit a vyjádřit své umělecké cítění.

Jazz se stal pro Johna vším. Objížděl bary a kluby poblíž Los Angeles, nikdy se ale nepouštěl do hovoru. Nechával za sebe promlouvat hudbu. To se změnilo až při zlomovém turné v Berlíně v roce 1990, kde se osmělil a přidal zpěv. Za působivé zpracování ´On the Sunny Side of the Street´ si vysloužil bouřlivé ovace. Chronická koktavost, kdy slovo zopakoval i šestkrát, aby se ve větě posunul dál, ho nezastavila. Vytvořil si svůj vlastní styl a postupně se šplhal světovými hitparádami nahoru.

Po svém

Deset let si Scatman John užíval na výsluní a jezdil po Evropě a Asii. V Japonsku dosáhl takové popularity, že byl i na telefonních kartách a plechovkách s energy drinky. Sláva ho pohltila, zůstal ale věrný svému stylu. Během hektických let neměl čas zabývat se vadou řeči a rozmluvil se. Novináři z celého světa se pozastavovali nad tím, proč je členem koktavých lidí a postavil na tom svou kariéru, když mluví plynně a bez zádrhelů.

Nebýt zdravotních komplikací a diagnostikovanému karcinomu plic, který během pár měsíců utnul Johnovu kariéru, vznikla by pod jeho taktovkou ještě spousta chytlavých hitů. Zemřel v roce 1999 v Los Angeles a album ´Take your Time´ bylo posledním. Po celou dobu jeho života ho podporovala manželka Judy, která stála za zrodem Scatmana Johna a dodávala mu odvahu mluvit o své vadě řeči, vyzpívat se ze svých chmur a překonat závislost na alkoholu.