Šatník pod dohledem

Členové královské rodiny nejsou pod drobnohledem jenom kvůli rezervovanému chování, dodržování etikety a přísných pravidel. O slovo se hlásí i móda a i sebemenší přešlap se propírá v novinách dlouhé týdny. Absence tělových silonek, boty na klínku v přítomnosti královny, průsvitné materiály, příliš rozevlátá sukně nebo nevhodně zvolená barva může monarchům pořádně zavařit. Vévodkyně Kate se ve změti módních nařízení naučila plout vcelku rychle a sokyně Meghan jí šlape na paty. Jen kdyby se neoblékala tak často do černé.

Vévodkyně Kate

Princ Wiliam se se svou vyvolenou setkal poprvé na univerzitě. Rozverná studentka, která se nevyhýbala bujarým večírkům ani módním přehlídkám, mu učarovala. Problém nastal ve chvíli, kdy ji pozval na veřejnou akci. Její pokusy o eleganci byly mezi do posledního stehu propracovanými kostýmky jako pěst na oko a kreace s béžovým sáčkem působily nepatřičně. Stejně tristní dojem budily minišaty s flitry, úporné snahy sladit se do jedné barvy, obliba v semišových kozačkách, žabičkování a letní šaty hodící se spíš na rodinný piknik.

Už několik měsíců před svatbou byl vidět obrat k lepšímu. A od oficiálního vstupu do královské rodiny si vybírá jen to nejlepší. I když občas "ujede" na svých módních láskách jako je Alexander McQueen nebo Jenny Packham, nezdráhá se zalovit v kolekci ze Zary nebo vlněné kabáty a společenské šaty po letech zrecyklovat. Vypadá to, že má svůj šatník rozdělený na několik částí a drží se zajetých pravidel, pastelových barev, zvýrazněného pasu a upnutých linií, které neodpustí ani kilo navíc.

Vévodkyně Meghan

Princ Harry potkal svou ženu během charitativního projektu, ale v očku veřejnosti byla už o mnoho let dříve. Jako dravá herečka se objevila v několika seriálech a ukázala, že jí to sluší v oblečení i bez něj. V USA by neměla Meghan s upjatým šatníkem šanci uspět, a tak pravidelně sázela na prvoplánovou okázalost. Minišaty s výstřihem, výrazné mašle, třpytky, krajka, odhalené bříško, jehlové podpatky a výrazná rtěnka byly jejím poznávacím znamením. Z takového koktejlu nemohlo vzejít nic dobrého.

První měsíce vztahu se snažila vnést do klidných vod královské módy, kde největší odvaz představuje extravagantní klobouček, hodně ze svého šatníku, ale marně. Zásnubní fotografie byly sice černobílé a šaty krásné, ale i tak způsobovaly ve vyšších společenských kruzích pochyby. A přešlapy vévodkyni provází dodnes - plisovaná sukně odhalující spodní prádlo, šaty bez rukávů, záliba v černé barvě a závratné ceny za modely od nejvyhlášenějších návrhářů.

Cílová rovinka

I když musí obě dodržovat stejná pravidla, každá si je osvojuje po svém. Kate demonstruje něžnost a eleganci a sází na jemné tóny a výšivky, Meghan často inklinuje ke stylu z kanceláře a zkouší propašovat výrazné prvky a barvy. Nezáleží na tom, které to sluší víc. Obě ušly dlouhou cestu a dnes jsou ozdobou všude, kde se objeví.