Známe ji především jako Carrie ze Sexu ve městě. A také jako módní ikonu, jejíž styl napodobuje celý svět. Sarah Jessica Parker má ovšem daleko širší pole působnosti. Tak především hraje: nyní ji můžeme vidět po boku Hugha Granta v romantické komedii Morganovi. Kromě toho však také připravuje nový parfém s názvem SJP NYC, který se dostane do obchodů v únoru. Navrhuje modely pro vlastní značku oblečení BItten. A také se chystá produkovat dva televizní seriály.

Kromě toho všeho se jen tak mimochodem stará o sedmiměsíční dvojčata, děvčátka Lorettu a Tabithu, která se jí narodila loni v červnu. Že jste ji na fotografiích neviděli s těhotenským bříškem? To proto, že děti odnosila a porodila náhradní matka, šestadvacetiletá Michelle Ross. "Bála jsem se, že se jim nebudu líbit," říká o prvním shledání se svými dětmi, která spolu s ní a s manželem Matthewem Broderickem přivítal na světě i její starší syn, sedmiletý James Wilkie.

Sarah Jessica Parker si byla vědoma, že rozhodnutí přenechat těhotenství náhradní matce je značně kontroverzní. Neodhodlala se k tomu ovšem proto, aby si nezkazila postavu, ale čistě ze zdravotních důvodů: "Věděla jsem, že se mě všichni budou ptát, proč jsem raději dítě neadoptovala. Ale my jsme zkoušeli všechny možnosti. Tahle nám prostě vyšla jako první."

Péče o tři děti pochopitelně značně zasáhla do jejích profesních plánů: na neurčito se rozhodla skončit s účinkováním v divadle, protože představení začínají právě v době, kdy uspává dvojčata. Role Carrie v druhém celovečerním Sexu ve městě, který bude mít premiéru letos, byla naopak pro ni jako stvořená: mohla totiž natáčet jen pár bloků od svého newyorského bytu.

A už nyní se těší, jak si Loretta a Tabitha jednou budou půjčovat modely z jejího rozsáhlého šatníku. A v jejím případě skutečně je o co stát! Vlastní takové sběratelské kousky, jako tylovou baletní sukénku z londýnského Královského baletu, kterou měla na sobě v závěrečné epizodě Sexu ve městě, nebo kratičké šortky Calvin Klein, které na přehlídkovém molu předváděla sama Kate Moss. A co teprve její zásoba ikonických střevíčků značky Manolo Blahnik! "Tragédie by ovšem byla, kdyby měly větší číslo nohy než já!" poznamenává s nadsázkou.

Tréma před každým záběrem

Proč se Sarah Jessica Parker vůbec rozhodla v roce 2004 opustit seriál Sex ve městě, který z ní udělal hvězdu první velikosti? Podle jejích vlastních slov proto, že ho měla až příliš ráda. Chtěla znovu zkusit hereckou profesi ochutnávat z různých úhlů: "Chtěla jsem pracovat s úplně cizími lidmi, připadat si nekompetentní a bezvýznamná, mít pocit, že se znovu musím opravdu o něco snažit," vysvětluje.

Je to skoro s podivem, protože nové role jí žádné příliš slastné pocity nepřinášejí. Naopak, na place vždy trpí strašlivou trémou. Při natáčení svého nového filmu Morganovi... konečně potkala někoho, kdo je na tom podobně - svého filmového manžela Hugha Granta. "Vypadali jsme oba jak po otravě jídel. Oba úplně zelení. Měl jsem radost, že jsem konečně potkal někoho, kdo na place prožívá stejné peklo jako já," říká na její adresu.
Režisér Marc Lawrence však dobře věděl, proč si pro hlavní roli vybral právě ji: "Sarah Jessica je obzvlášť dobrá ve vytváření intimního kontaktu s diváky. Když ji sledujete, máte pocit, že ji důvěrně znáte. A že ona zná vás. Pro něco takového musíte mít skutečný talent."