Jiná

Sandra Pogodová se narodila s výrazným znaménkem na čele. Po třech měsících se z drobné skvrnky vyklubal nezhoubný nádor o velikosti vejce. V tak útlém věku si problémy nepřipouštěla, ale její maminka nesla poznámky lidí velice těžce. Bez váhání její dceru označovali za zrůdu. Rodiče museli dávat pozor, aby se do výrůstku neuhodila. I lehká rána by mohla způsobit silné krvácení. Bylo třeba se hemangiomu co nejdříve zbavit. Nebyla sice ohrožena na životě, ale časem by mohl mít nádor vliv na její psychiku.

Ve třech letech herečka podstoupila náročnou operaci a jako památku jí na čele zůstala výrazná jizva. Tu kryje hustou ofinou a na nevybíravé poznámky nereaguje.

V pohybu

Základní školu sice herečka dokončila se špatným prospěchem, ale v dnešní době by byla pravděpodobně zařazena mezi děti s ADHD. Byla neposedná, nesoustředěná, živá. Na konzervatoř se dostala na první pokus. Po studiu začala hrát na malých scénách, živila se jako pekařka a barmanka a jezdila stopem po Evropě. V roce 1998 se rozhodla odjet do USA. Třičtvrtě roku čekala na vhodnou rodinu a dostala místo au-pair přímo v New Yorku. Vypilovala angličtinu a získala cenné kontakty na umělce z celého světa.

Zpátky k herectví

Po návratu se objevila v divadle Ta Fantastika, Na Zábradlí a U hasičů. Poprvé se před kamerou mihla už v roce 1992 ve filmu Kamarád do deště II - Příběh z Brooklynu, ale skutečnou slávu jí zajistil film Juraje Jakubiska (81) Bathory. Svůj komediální talent ukázala ve snímku Líbáš jako Bůh nebo Doktor od jezera hrochů, vrchol ale přišel až se sitcomem Helena z roku 2012 podle americké předlohy Roseanne.

Role Heleny Musilové jí padla jako ulitá. Sny o dráze spisovatelky se rozplynuly a stará se o děti a manžela. V práci se jako jediná umí vzepřít šéfovi a doma skrývá vyčerpání za cynismus. Její matka je hysterická a negativní, otec pod pantoflem. Přesto se Helena dokáže postavit všem nástrahám, které jí život přináší, s humorem.

V současnosti se pohybuje mezi filmem, divadlem a rádiem, kde uvádí pořad Dámský klub.