První filmovou zkušeností Sandry Pogodové byla čurda (malá role) v roce 1992 ve filmu Kamarád do deště II – vzpomínáte na cáklou návštěvnici diskotéky Brooklyn, bláznivě zamilovanou do Sagvana Tofiho? Hrála i v muzikálu, v divadle Spirála na pražském Výstavišti v zatím nejúspěšnější české inscenaci Jesus Christ Superstar. S výrazným režisérem Jurajem Jakubiskem natočila hned tři filmy - Nejasnou zprávu o konci světa, Post Coitum a Bathory. V roce 1998 ale všeho nechala a odletěla jen tak na rok do USA. Jejím zatím posledním filmem, nepočítáme-li roli potrhlé zdravotní sestřičky Stáni z „Vékávéček“, o níž sama Sandra říká, že se jí prý podobá, je velmi úspěšný snímek Marie Poledňákové Líbáš jako bůh.

A

Amor

Nevím proč, ale před očima mám malou buclatou sošku z bílého mramoru. Je to andělíček a je barokně přeplácaný.

Budoucnost

Snažím se žít současností. Člověku se tolikrát stane, že si něco „maluje“, a všechno je pak úplně jinak. Budoucnost je sen.

Cit

Toho je zapotřebí víc a všude. Chybí nám empatie, solidarita. Starší generace říká, že jsme zapomněli, co je slušné vychování, a já začínám mít pocit, že na tom něco je.

Divadlo

Jedna velká magie! Pocit, když jste na jevišti v příběhu a divák sedí naproti vám a jde s vámi. To je nepopsatelné. Úžasná energie.

Emancipace

Tohle slovo mi zní lékařsky jako „vyrážka“. A vyrážka je moc nepříjemná věc, to mi věřte.

Fantazie

Dětská fantazie, to je jízda. My dospělí jsme proti nim normální ořezávátka. Jeden z mála, kdo má opravdu bohatou fantazii, je pro mě Juraj Jakubisko. Ten žije v překrásném světě zvláštních bytostí a úžasných scén. Je nádhera ho pozorovat při práci.

Gastronomie

Obdivuji mistry kuchaře, kteří dokážou vytvořit božské chuťové variace. Jím strašně ráda a nikdy jsem nedržela dietu déle než tři dny. Vůbec se nedivím, že někteří lidé řeší stres jídlem. Já osobně jsem na sladké, a to je peklo. Už se vidím, jak budu jako stará dáma sedět v cukrárně a pochutnávat si na koňakové špičce.

Hory

Jsem z Hané. Tam je totální „placka“ s jedním sv. Kopečkem. Hory mi tudíž nic moc neříkají. Když se ale někdy do hor dostanu, cítím se jako v obřím světě. Takové moje Gulliverovy cesty. Jsem ohromená a připadám si jako mravenec.

Ironie

Pouze jako humor, třeba v divadle. Ironie je jinak otravná vlastnost, asi jako komár. Život dokáže být ironický až dost.

Jedinečnost

Překrásná výsada některých duší. Odlišuje je talent na cokoli. Talent je podle mě dar, který se nedá vydřít ani naučit.

Krize

Nahromadění obrovského stresu. Nesnáším ten tlak uvnitř, když už nevím kudykam. Snažím se krizím nepodléhat, ale má úspěšnost zdaleka není stoprocentní. Pokud se problém včas nevyřeší, většinou vybouchnu, udělám scénu a pak do dvou dnů onemocním. To je samozřejmě vedlejší produkt celého procesu.

Milování

První, co mě napadlo, je Vašek Neckář, jak sedí na studni v žaláři a zpívá písničku „Miluju a maluju“ v Šíleně smutné princezně. Tuhle pohádku mám moc ráda, je vtipná, dobře natočená a jsou tam naprosto skvělé písně. Naše filmové pohádky jsou překrásné.

Nádhera

Nedávno jsem se vrátila z dovolené v Egypt,ě a to byla nádhera. Slunce, teplo, tři tisíce let staré památky, absolutní ráj. Vychutnala jsem si to. Třeba jízda na kole Luxorem do Údolí králů byl parádní zážitek.

Obdiv

Ke každému, kdo má trpělivost. Já jsem totiž velmi netrpělivý člověk. Asi bych nebyla ideální učitelka. Navíc když se zakázaly fyzické tresty...

Peníze

Dávají svobodu, ale já je nějak nedokážu udržet. Umím je vydělat, jenže moc se u mě neohřejí. Utěšuju se tím, že aspoň nejsem sysel a neškudlím.

Rodina

Silná vazba na rodiče a sestru. Ty znám odmalička, jsou mí nejbližší. K nim mě pojí pouto nejcitlivější.

Svatba

Vdávala jsem se několikrát, vždy jen před kamerou. Nuda, šeď, baby. Pokud se někdy budu vdávat, přála bych si malou svatbu pěkně v klidu jen se svědky. Nic monstrózního.

Touha

Motor, co nás pohání vpřed. Proto se člověk učí a zdokonaluje. Já toužím po každém představení, které se povede. To je pocit absolutní satisfakce.

Událost (2008)

Potkala jsem svého současného přítele a otočil se mi svět vzhůru nohama. Uvidíme, co přinese rok 2009.

VKV

Seriál Velmi křehké vztahy, to jsou tři roky zábavy. Perfektní štáb, kolegové se smyslem pro humor, skvělá atmosféra. Role Stáni je zábavná figurka a je radost ji hrát. Holka mi přirostla k srdci. Uvidíme, jak se budu cítit na konci seriálu.

Zlomenina

Mám tvrdé kosti po babičce. To byla zdatná žena. Já jsem ten typ, který když vběhne omylem pod auto, praskne mu slepák. Narodila jsem se s boulí na hlavě, ve třech letech mi ji uřízli a mám parádní jizvu přes celé čelo.