Sandra Bullock byla už od začátku letošního oscarového zápolení vedle Meryl Streep jednou z nejžhavějších favoritek. Její film The Blind Side, ve kterém si zahrála pěstounku černošského teenagera, obdařeného fotbalovým nadáním a komplikovanou minulostí, ji totiž po delším období spíše rozpačitých snímků vrátil do seriózní herecké ligy. Ovšem Sandra měla letos ještě jiné, daleko méně atraktivní želízko v ohni: v předvečer Oscarů totiž obdržela nechvalně proslulé ocenění Zlatá Malina, určené pro nejhorší filmy a tvůrce roku. Dostalo se jí ho za film All About Steve, který "zvítězil" v kategorii kasovní propadák roku. Cenu si osobně převzala se svým typickým smyslem pro humor: oznámila, že každému v hledišti nechá doručit DVD s inkriminovaným filmem a vyjádřila naději, že až se na něj dotyční ještě jednou pořádně podívají, určitě si své rozhodnutí rozmyslí: "Příští rok přijdu zas a Malinu vám vrátím!" prohlásila.

Bedny plné šampaňského

S nějakou tou nelichotivou Malinou si ovšem Sandra Bullock hlavu lámat nemusí. Má za sebou totiž možná nejlepší rok své kariéry. Nejenže ji díky Blind Side začali brát vážně filmoví kritici, ale navíc (ve svých 45 letech!) zabodovala i v žánru romantické komedie ve filmu Návrh. Hollywood jí dnes věnuje pozornost, jakou si obyčejně vyhrazuje jen pro nejnovější objevy, a šéfové filmových studií ji pravidelně zásobují bednami šampaňského: "Já a můj manžel moc nepijeme, takže ani nevíme, co s tím. Šampaňského teď máme spousty!" konstatuje. Ostatně, připíjet si na vlastní úspěch by se nehodilo k její skromné povaze. Její přátelé však dosvědčují, že ve filmu The Blind Side konečně našla sama sebe: "Neuvidíte ji tam prdět nebo se stavět na hlavu nebo nosit kožené kalhoty. Tady je Sandy sama sebou," říká například komik George Lopez. "Pomáhat lidem je její přirozenost, proto jí ta role tak sedí," dodává o její postavě nezištné pěstounky a matky tří dětí, která nabídne domov -náctiletému mládenci s komplikovaným osudem.

Sandra je přesvědčena, že její film patří k těm, které (a jejich v poslední době čím dál více) nepokrytě fandí zralým ženám: "Sexismus a kult mládí na vás kouká za každým rohem. Ale teď se ukazuje, že ženy ve středním věku také tvoří podstatnou část publika. Jen se podívejte, jak Sarah Jessica Parker zabodovala se Sexem ve městě, nebo jak Meryl Streep boduje snad každý druhý týden!"

Ta pravá rodina

Sandra BUllock, kterou úspěch v minulosti potkal prostřednictvím filmů jako Nebezpečná rychlost, Zatímco jsi spal nebo Slečna drsňák, si se svou slávou nikdy příliš nevěděla rady: "Nechápala jsem, proč zrovna já jsem měla to štěstí. A fakt jde jenom o štěstí. Jiní lidé, kteří byli talentovanější a snažili se víc než já, ho neměli. Byla jsem z toho zvláštním způsobem smutná, což by úspěšný člověk asi neměl. Nedávalo mi to smysl, dokud moje matka nedostala rakovinu a já si neuvědomila, že konečně ty moje peníze k něčemu jsou, že můžu pomáhat," vysvětluje. Její matka, německá operní pěvkyně, zemřela na rakovinu v roce 2000, a Sandra si tehdy vzala dva roky neplacených hereckých prázdnin, během nichž se věnovala charitě a našla sama sebe jako producentka.

Sama sebe našla v roce 2005 také v úplně jiném smyslu: ona, která se dlouho vyhýbala byť jen pomyšlení na manželství, překvapila celý svět, když se provdala za moderátora Jesse Jamese. Ona, on, jejich pět psů a jeho tři děti z předchozích vztahů vytvořili netradiční, ale fungující rodinu. "Člověk nemusí za každou cenu porodit dítě, aby měl rodinu. A my rodina každopádně jsme," vysvětluje Sandra Bullock. "Nehodlám ztratit ani dvě vteřiny života tím, že bych litovala toho, že jsem takzvaně bezdětná. A věřte, že to není snadné, když vám všichni okolo vykládají, že právě ten jejich způsob života je ten pravý."