Důvodem, proč je film tak divácky úspěšný už několik let a dokonce zvítězil v anketě "Nejúspěšnější česká komedie století“ udělované při příležitosti stého výročí České kinematografie, může být fakt, že námět pochází z reálného života. Na jednom večírku si několik mužů povídalo o své společné zimní dovolené, což režisérku zaujalo natolik, že příběh rozpracovala a začala hledat hlavní protagonisty.

Těmi jsou především Václav Postránecký (Michal), Július Satinský (Albert) a Pavel Nový (Pepa) v rolích tatínků. Satinský svou roli dostal díky přímluvě Václava Postráneckého, který se za něho zaručil, že zvládne, navzdory své postavě, i fyzicky náročnější scény. Prozradil režisérce, že slavný Slovák externě pomáhal horské službě v Tatrách. Jakou podobu tato pomoc měla se nedozvíme, volné chvíle mezi natáčením si ale herec krátil vnitřním zahříváním, kdy za den dokázal "stáhnout" celou láhev borovičky. Ostatní hercům byla asi menší zima, protože Václav Postránecký si četl a Pavel Nový cvičil.

Natáčení v zasněžených Krkonoších si ale užívaly hlavně děti. Šest hlavních postav bylo vybráno z více než 400 kandidátů. Nejmladší Matýsek (Lukáš Pelánek) se dokonce během natáčení naučil chodit. Při záběrech zblízka ho tak museli asistenti držet za nožičky, aby nikam neodběhl. Zažil si však jiné kruté zacházení. Jeho maminka tvůrcům prozradila, že ho přimějí plakat, když mu dají do úst lžičku s polévkou a pak s ní prudce cuknou. Dokonce ve scéně, kdy se kočárek řítí z kopce, v něm nebyl připoutaný. Ostatní děti na tom byly krapet lépe, i když si při scéně s kadibudkou zlomila představitelka Dášenky ruku a po premiéře se spolužáci dětem smáli kvůli koupací scéně, kde jsou nazí a polévají je studenou vodou.

Film je oblíbený nejen díky své autentičnosti, ale také kvůli hláškám, které se v něm objevují. Vtipným způsobem reflektují rodinný život, vztah mezi manžely nebo dospělácké přátelství. Jako je například: „Bertíku, maminka je doma?“ - „Ne, to nadává papoušek!“ - „Večeři máš v kuchařce na straně třicet čtyři.“