S Emanuelem Ridim v kuchyni

S Italem v kuchyni - Emanuel Ridi je novou hvězdou televizního vaření

Pořad o italském vaření S Italem v kuchyni vstoupil na obrazovky teprve před půl rokem. Z jeho protagonisty Emanuela Ridiho (36) se však už stala nová televizní hvězda.

Diváci (a především divačky) zbožňují jeho roztomilý přízvuk, přátelské neokázalé vystupování i chlapecký zevnějšek. Je tu ale ještě jeden důvod, proč popularita Emanuela Ridiho v krátkém čase tak enormě stoupla. Na rozdíl od svých kolegů, televizních kuchařů Zdeňka Pohlreicha a Jiřího Babici, na obrazovce neexhibuje, nesrší ironií a nestrefuje se do svých konkurentů. Působí jako tichý, trpělivý profesionál, který zná svou práci a nemá zapotřebí se předvádět. I proto dnes jeho pořad každý týden sleduje přes třičtvrtě milionu diváků.

"Každý se může naučit vařit," tvrdí Emanuel Ridi. Ovšem podmínkou úspěchu jsou podle něj čerstvé a kvalitní suroviny.

Osmiletý kuchař Emanuel

Vyrostl na ostrově Elba, kde kdysi v krátkém vyhnanství pobýval Napoleon. Možná i proto, že jeho domov ze všech stran obkloopovalo moře, nejvíce miluje jídla plná ryb a mořských plodů, která mu v dětství připravovala matka a babička. Právě od nich podědil nejen kuchařský talent, ale i rozsáhlou sbírkou receptů, které se staly základem jeho nynějšího repertoáru. "Focacciu jsem si uměl upéct už jako malý, v osmi letech jsem uměl tiramisu," vzpomíná na své začátky. Když v Praze otevíral svou restauraci Da Emanuel, každý večer se prý s maminkou radil po telefonu.

Z Elby do Dejvic

Do Čech přišel jako devatenáctiletý za svým otcem, který tu v té době provozoval obchod s oblečením. Jednou z příčin, proč se rozhodl tady zůstat, byl fakt, že se tak vyhnul vojenské službě. Pak se ale vynořily dva ještě pádnější důvody: manželka, kterou si tu našel, a restaurace, kterou si spolu otevřeli. "Když jsem se rozhodl, že tu budu na stálo, na sto procent jsem věděl, že si vezmu Češku," říká. Svou budoucí ženu oslovil v baru a společný podnik si otevřeli asi rok poté.

Emanuel Ridi, Vaření, Itálie

Dnes je jeho restaurace Da Emanuel v pražských Dejvicích už vyhlášeným rájem milovníků italské kuchyně - žádná pizzerie, nýbrž klasická italská restaurace, ve které si pochutnáte na rybích specialitách, mase i výborných italských dezertech. Jedla tady italská filmová star Monica Belucci i vyhlášený gurmán Gérard Depardieu, který sem během natáčení v Praze chodil každý den. Většinu jídel, které tu Emanuel vaří, zná už od dětství: "Něco v tom změním, něco přidám, přiměřeně, lehce experimentuju. Ale mám jídla, která vařím už mnoho let a jsou oblíbená přesně v té podobě. Takže nepřichází v úvahu, abych udělal nějakou změnu."

Jeho oblíbeným jídlem z české kuchyně je pečená kachna se zelím a karlovarský knedlík. Ovšem o českých restauratérech říká: "Myslí víc na byznys než na kvalitu. Nejdříve to není vidět, pak se ale začne kvůli zisku šetřit na surovinách a to je začátek konce." O zlepšení se podle něj mohou zasloužit především náročnější hosté, kteří začnou onu kvalitu od restaurací vyžadovat.

S Italem v televizi

Emanuelova restaurace má ještě jednu zvláštnost: sám šéfkuchař v průběhu večera někdy vyjde z kukchyně a pozdraví se s hosty u stolů. Zatímco v zahraničí je to běžné, u nás stále spíš kuriozita. "Někteří se možná stydí," říká o svých kolezích, kteří se raději skrývají v kuchyni. "A někteří asi prostě nemají to karísma, charisma. Dobrý kuchař musí mít zkrátka něco navíc."

Možná i proto, že on ono důležité charisma má, ho jednoho dne oslovil host z jeho restaurace: "Jednou si mě vzal stranou a říká: Mám takový nápad, natočíme pilot!" Tak vznikl pořad S Italem v kuchyni, který - kromě toho, že Emanuela proměnil ve hvězdu showbusinessu - také posunul šanci získat stůl v jeho podniku v sobotu večer do říše nedostupných snů.

Víc než o slávu na televizní obrazovce však Emanuelovi stále jde především o to, s čím začínal: "Nejdůležitější je milovat tu práci. Milovat jídlo. Do nějaké úrovně se může dostat každý. Ale na úplnou špičku už musíte mít něco víc. Dá se tomu říkat talent."

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky