V pohádce čerti nevystupuji jako hlupáci ani děsiví ďáblové, ale jako ochránci spravedlnosti. Jejich pomoc by se často hodila i v dnešní době – pomáhají totiž proti zlým a ziskuchtivým lidem. Režisér milý námět doplnil skvělými herci, kteří vytvořili z pohádky filmový skvost. Během natáčení to ale neměli úplně jednoduché.

Nebezpečný oheň

Ondřej Vetchý si v roli čerta užil i nebezpečné chvíle. Když se v kostýmu šel do lesa vyčůrat, objevili ho tam ruští samopalníci z blízké základny. Šokem začali křičet: „Čert!" a oháněli se zbraněmi, Vetchý zase zařval: „Rusáci!“. Obě vylekané strany z "místa činu" utekly. Horké sekundy si ale zažil, když na něm kostým, který byl z vysoce hořlavého materiálu, vzplanul. Po uhašení ho navíc museli převést do nemocnice. Štáb nakonec povolal hasiče a sanitku, aby zabezpečili hladký průběh natáčení bez nehod.

Luciferovo řádění

Roli přiopilého kaprála si užíval Petr Nárožný, kterého hecoval Karel Heřmánek v roli Lucifera. Režisér Bočan vzpomínal, že čertovský žánr byl pro něj nová zkušenost. Při prvním natáčecím dni se nestačil divit, když Heřmánek začal jako Lucifer řádit. Nejdřív si myslel, že se herec zbláznil, nechal ho však hrát podle jeho uvážení, čehož se chytil i Petr Nárožný. Nakonec to ale dopadlo tak, že herec originálnímu baroknímu kočáru, ve svém akčním rozpoložení, ulomil dveře. Majitel kočáru se na place okamžitě rozplakal.

Pečlivá příprava

Za to, jak v pohádce vypadají čerti mohou děti ze základní školy, kde učil syn Hynka Bočana. Ten ho poprosil, aby děti při výtvarné výchově nakreslily, jak si čerta představují. Při zhotovování masek a kostýmů se pak vycházelo z těchto dětských kreseb. Zajímavostí také je, že se natáčelo hojně v exteriérech. Peklo se natáčelo dokonce v jeskyni, v níž skladovala sovětská armáda brambory a kvůli filmařům ji na čas vyklidili. Natáčelo se také v uměle vyhloubených pískovcových jeskyních blízko města Česká Lípa. I dnes můžete toto pohádkové peklo navštívit. Najdete v něm motorkářský klub.