Filmová pohádka „S čerty nejsou žerty“ byla natočena v roce 1984 režisérem Hynkem Bočanem na motivy pohádky Boženy Němcové Čertův švagr. Neodmyslitelně patří na televizní obrazovky v čase vánočních svátků. Je považována za jednu z nejoblíbenějších českých filmových pohádek, každoročně se na ni těší nejen děti, ale také dospělí. V pohádce si zahrála celá řada slavných českých herců. Nezapomenutelnou podobu daly pohádce bezesporu dvě hlavní filmové postavy Petra v podání Vladimíra Dlouhého a Ondřeje Vetchého v roli čerta Vraníka.

Držitel dvou Českých lvů, herec Vladimír Dlouhý zemřel ve věku padesáti dvou let na karcinom žaludku. I přes to, že ho zákeřná nemoc změnila k nepoznání, v očích diváků vždy zůstane statečným mlynářským synkem Petrem Máchalem, který se postavil celé knížecí armádě v čele s kaprálem, který mu vyhrožuje šibenicí. Tím statečným Petrem, který pomůže odnést několik hříšných duší přímo do horoucích pekel.

Ze slavných filmových míst málem zmizel i Petrův roubený vodní mlýn. Střehomský mlýn se nalézá ve vesnici Střehom v okrese Mladá Boleslav, bohužel byl v březnu 2018 značně zničen požárem, u kterého tragicky zahynul i jeho majitel. Je to jeden z nejznámějších mlýnů v Čechách proslavený natáčením mnoha pohádek. Mlýn je chráněn jako kulturní památka. V nedávné době byl nabízen k prodeji, ale zřejmě nikdy už nebude zprovozněn. Leží na hranici chráněné přírodní památky v údolí Plakánek. Předmětem ochrany jsou pískovcové skalní útvary a vzácné mokřady, proto jakékoliv stavební úpravy jsou ochránci kulturního dědictví zamítnuty.

Pozornému oku diváka zřejmě neunikly dvě scény, které se filmařům trochu vymkly z rukou. Pamatujete, když kníže pekel Lucifer (Karel Heřmánek) vystupuje z kočáru a drží vínově červenou kazetu na šperky, ale na plese ukazuje princezně Angelíně (Dana Bartůňková) kazetu černou, která navíc není na šperky, nýbrž na zbraně? Nebo scénu, ve které přijde princezna Adélka navštívit do vězení Petra hledíc sobě do očí, ale za několik okamžiků, když princezna pod okny vězeňské kopky zpívá, je okenní římsa hodně nad její hlavou, těžko by tedy na Petra přímo dohlédla. Ani tyto dva drobné detaily neberou pohádce její kouzlo.

Pohádku uvede televize Prima 26. prosince 2019 ve 20:15.