„Bude to nejlepší Robin Hood, jakého kdy svět viděl, jinak bych měl radši dělat něco jiného,“ slibuje Russell Crowe. Ve filmu, který režíruje jeho dlouholetý parťák Ridley Scott, uvidíme, jak se ze sira Robina Longstridea, řádného šlechtice a účastníka křižácké výpravy, stane Robin Hood – psanec a zbojník. V této verzi Robinova příběhu by drsná realita 12. století měla převládnout nad humorem a romantikou, v jejichž duchu se nesly předchozí hoodovské projekty.

Drsný Russell Crowe

Chlapské drsňáctví je ostatně poloha, která Russellu Croweovi sedí nejlépe. Nejen před kamerou, ale také v civilu. Už léta se s ním táhne pověst hrubiána, který pro ránu pěstí nejde daleko. Až před soud se například dostal případ z jednoho newyorského hotelu, kde Russell ztloukl recepčního telefonním sluchátkem. Russell Crowe ovšem popírá, že by podobné incidenty pro něj byly typické. „Pořád mě popisují jako hollywoodského drsňáka. To je k smíchu. Znám pár opravdu drsných chlapů a já k nim rozhodně nepatřím,“ tvrdí a dodává: „Já jsem chlapík, co píše básničky a písničky. Živím se tím, že si na obličej patlám make-up. Dejte mi pokoj, kdybych byl drsňák, jako herec bych byl k ničemu.“

Někteří jeho kolegové však mají pádné důvody k tomu, aby byli přesvědčeni o opaku. Například v roce 2002 Russell Crowe napadl televizního producenta, který během přímého přenosu předávání cen BAFTA – britské obdoby Oscarů – usekl jeho příliš dlouhý poetický monolog. Crowe připustil, že mu dal ránu do hrudníku, ale vymlouval se, že trpěl únavou z časového posunu. Jeden z producentů jeho slavného filmu Gladiátor zase opustil natáčení poté, co mu Crowe vyhrožoval, že ho „zabije holýma rukama“, pokud nezaplatí jeho asistentům požadovanou výši honoráře.

Nejtěžší úkol: Abstinence

Abychom byli k Russellu Croweovi spravedliví, existují i lidé, se kterými vychází docela dobře. Kromě jeho manželky Danielle Spencer, se kterou má dva syny, je to například již zmíněný režisér Ridley Scott. Natočili spolu totiž už pět filmů – mezi historickými velkofilmy Gladiátor a Robin Hood stihli ještě pohodovou vinařskou komedii Dobrý ročník, životopis drogového překupníka Americký gangster a špiónský thriller Labyrint lží.

Russell má velkou dávku herecké odvahy: v zájmu věrohodného ztvárnění svých postav je ochoten vydržet opravdu hodně. Při natáčení filmu Životní zkouška, který se odehrává v jihoamerickém pralese, například odmítal přespávat v hotelu a raději zůstával pod stanem v džungli. Kvůli Gladiátorovi shodil pěkných pár kilogramů a při práci na životopisném filmu Čistá duše, v němž si zahrál schizofrenika, se tak vžil do hrdinovy duševní choroby, že ho začaly trápit noční můry. Nejtěžší pro něj ale bylo to, k čemu ho přiměli tvůrci filmu L.A. Přísně tajné, kde hrál mladého čestného policistu: „Pořád mi tvrdili, že můj hrdina je abstinent. Já tomu moc nechtěl věřit. Je to přece normální chlap, copak po práci nezajde s klukama na jedno? A oni, že to prý ani náhodou. Takže celých pět měsíců a sedm dní jsem se nenapil alkoholu. Bylo to jedno z nejhorších období mého života.“ Možná i proto si později raději vybíral role chlapíků, kteří si rádi přihnuli.

Russell na poště

V poslední době se Russell Crowe snaží držet na uzdě a nerozdávat kolem sebe rány pěstí. Ve velkohubém kritizování kolegů se ale nijak neomezuje, zejména pokud jde o jejich melouchy při natáčení reklam. „Fakt jsem se musel zasmát, když se Clooney pokoušel přirovnávat ty svoje reklamy na obleky, na auťáky a na chlast k mému účinkování s kapelou. To, co dělá on, je jen o prachách. To, co dělám já, jde od srdce,“ říká. Neušetřil ani Harrisona Forda (který točí reklamy na cigarety v Japonsku) ani Roberta De Niro (jenž pro změnu propaguje kreditní kartu American Express): „Není to poprvé, co mě tenhle chlápek zklamal. V poslední době se mu to daří téměř neustále.“ Sharon Stone pro změnu přirovnal k „vyšinutému šimpanzovi“ (a to s ní přitom ve filmu Rychlejší než smrt natočil několik pěkně žhavých erotických scén).

Jeho australští krajané ho nicméně milují a váží si ho i přes jeho okázalé hrubiánství. V těchto dnech se na australských poštách dokonce objeví série známek s jeho tváří. „Premiéra filmu Robin Hood je celosvětovou událostí a připadalo nám velmi vhodné složit tomuto skvělému herci hold tím, že ho zvěčníme na poštovních známkách,“ prohlašuje ředitel australské pošty Noel Leahy.