Rozpuštěně, vypuštěně, vysátě, i tak se mohl cítit Zdeněk Svěrák, když mu dlouholetý parťák oznámil, že ve filmu hrát nebude. Přestože v Divadle Járy Cimrmana hrál hlavní roli inspektora Trachtu, do filmu ho režisér obsadit nechtěl. Hlavním důvodem byl fakt, že Svěrák, který není jen geniální scénárista a spisovatel, i přes svůj talent není vystudovaný profesionální herec.

Když do hlavy stoupne ješitnost

V té době byla už veřejně známá "úchylka" Ladislava Smoljaka, a to, že do svých filmů obsazoval pouze "vážené herce". Svěrák s rolí logicky počítal a dost ho vzalo, když dal jeho kamarád přednost Jiřímu Zahajskému. Když to rozdýchal, vybral si jinou roli - hajného Hlaváčka. Ani tu mu Smoljak nesvěřil a obsadil Rudolfa Hrušínského. Nakonec se ale nad ním režisér "smiloval" a obsadil ho do malé role průmyslového básníka Jelínka. Svěrák vzpomínal, že celkový přístup ho pěkně "dožral" a se svým kolegou přestal na nějaký čas mluvit.

Co tu máte za ptáky?

Známá, ani ne minutu dlouhá scénka, v níž Zdeněk Srstka zopakuje celkem pětkrát slovo "kachny" a tváří se dost nezúčastněně, mezi diváky zlidověla. I když měl podle svých slov jen malou roli, nenechal ho perfekcionista Ladislav Smoljak v klidu. Nenechal ho zahrát ani partičku karet s Rudolfem Hrušínským. Ty "mastil" před natáčením v hospodě, když ho režisér nachytal a ptal se ho, zda už umí text. Překvapený Srstka mu odpověděl, že ano - vždyť má říct pouze jedno slovo. Na to ho režisér vyzval, aby mu text tedy přednesl. Se Srstkovým výstupem ale nebyl spokojený a začal ho opravovat. Nakonec ho poslal z hospody ven, aby se v klidu text naučil.