V poslední době kolují na sociálních sítích i jeho vtípky na koronavirus. Pro mnoho lidí je Tomáš Břínek uznávaným českým audiovizuálním umělcem, kterému nechybějí nápady a vtip, pro jiné hloupý grafik, který si vydělává urážením druhých. Co na reakce o sobě říká? Kdo je statisticky nejčastějším terčem jeho vtipů? A s čím často bojuje na sociálních sítích?

Vaše koláže na Facebooku a Instagramu sledují desítky tisíc lidí. Čemu podle vás vděčíte za takový úspěch? Vtipy a různé kreslené fórky už dnes dělá spousta lidí.

Těžko říct, asi lidem sedne můj smysl pro humor. A je za tím samozřejmě spousta let každodenní dřiny a odříkání, takže určitě nejsem v téhle oblasti žádná rychlokvaška. (smích)

Vzpomenete si ještě, kdy jste se začal dostávat do povědomí veřejnosti?

Už je to hrozně dávno, bylo to celkem divoké období, takže už si úplně přesně nepamatuji. Ale myslím, že počátky toho sahají ještě do recesistického spolku STAY ZMRD, kde jsem pár let působil – tvořil. Už tam jsem s pár lidmi vytvořil docela početnou základnu fanoušků.

Kdybyste dnes nebyl grafikem, čím byste pravděpodobně byl?

Pravděpodobně bych byl asi fotograf, jelikož jsem se tím předtím živil. Anebo třeba muzikant, herec, fotbalista… Nevím.

Můžete si už dnes z finančního hlediska dovolit dělat jenom to, co vás baví?

Vlastně ano, i když někdy mě nebaví ani to, co mě normálně baví. Chápete, jak to myslím? Já ne. (smích)

Kdo je nejčastějším terčem vašich vtipů?

Nejčastějším terčem vtipů jsou asi politici. Jmenovitě například pan premiér či pan prezident. Nutno říci, že já si ty terče nevybírám, ale reaguju na aktuální dění. Takže někdo může mít pocit, že si nevšímám opozičních politiků, ale je to dáno jen tím, že se okolo nich vůbec nic neděje. To samé je s bulvárem. Díkybohu za Řepku, protože po smrti Ivety Bartošové (budiž jí země lehká) stojí bulvár docela za hovno. (smích)

Dostal jste se s někým kvůli své koláži do konfliktu? Nechtěl vás třeba někdo zažalovat?

Určitě chtěl, ale neudělal to, i když dlouho jsem se nekoukal do své datové schránky. Vydržte, podívám se… Tak Kristelová nic, Vondráčková taky nic, je to dobrý.

Vymyslel jste někdy vtip, zpracoval ho, a když vyšel, tak jste si řekl, že už je to trochu přes čáru?

Přes čáru asi není ten správný výraz, jelikož humor je jako Sovětský svaz, také nemá hranice. Spíš mi třeba na konci nepřijde tak vtipný jako na začátku, takže ho nepoužiju, anebo vyhodnotím, že by mi za to mohl být zablokován účet. Ano, sociální sítě jsou čím dál přísnější, co se týče obsahu. Když dnes nahodím vtip s Hitlerem nebo s Václavem Klausem ml., tak Facebook vyhodnotí, že podporuji „nácky“ a směju se postiženým, i když to není pravda.

Teď hodně děláte vtípky na koronavirus. Mají větší ohlas než třeba politické vtipy?

Je to všechno o tématech a koronavirus je teď globální téma číslo jedna, takže ano, teď je to opravdu nejsledovanější téma.

V jednu dobu jste se hodně navážel i do své tchyně Haliny Pawlowské, které se to ne vždy líbilo… Jaké spolu máte vztahy?

To není pravda, něco se jí líbilo. Jeden vtip dokonce použila jako své péefko, i když to nebyl samozřejmě ten, jak rozsedla most v Itálii nebo Trojskou lávku, přiznávám.

Neměla někdy tendenci vám to vrátit a nenapsala o vás ve své knize?

Přiznám se, že jsem od ní nečetl jedinou knihu. Viděl jsem jen fotky jídel v její kuchařce, a to jen proto, že jsem je moc hezky nafotil.

Z recenzí vás lidé popisují jako vtipného a bystrého člověka, který má přehled o dění v republice. Jaký je Tomáš Břínek ve skutečnosti? Sedí to?

Sedí.

Jaké máte vůbec koníčky?

Včera večer jsem měl Narcise a Napoliho, ale na to se asi neptáte. Krom své práce, která je mi koníčkem, tak ještě například hraju mizerně na kytaru. Taky jsem k Vánocům dostal opravdickej dalekohled na hvězdy, takže teď budu sledovat vesmír.

Sem tam na vás někdo reaguje stylem: Ty už jsi stejně trapnej jako ta tvoje příbuzná. Odpovídáte na to?

Tohle jsem ještě neslyšel. Ale zaslechl jsem, že mě má tchyně živí. Tak to je úplná blbost. Je to naopak. Dokonce jí dávám i kapesné, když jede někam na své představení.

Co vás dokáže spolehlivě naštvat?

Například včera mě rozčílil můj kamarád Jan Pokorný, se kterým hraju hru Fortnite. Když mě totiž zabíjeli cizí hráči, byl celou dobu schovaný na stromě. A pak ještě třeba, když mi někdo „ukradne“ koně Napoliho a Narcise.

Jak vypadá váš běžný den?

Nemám úplně běžný den, ale když to vezmu nějak obecně, tak asi: vstávání – snídaně – dítě – práce – playstation – práce – oběd – dítě – práce – večeře – playstation – film – spánek.

Pracujete v časopisu, byl jste ve známé talk show… Poznávají vás lidé na ulici?

Sem tam mě někdo osloví, ale spíš v barech než na ulici. I když nedávno jsem byl v seriálu Ulice a tam mě jeden herec oslovil s tím, že se mnou chce selfie, takže neoslovují mě na ulici, ale v Ulici. (smích)

V jednom rozhovoru jste zmínil, že vaše výstavy jsou jiné. Co mohou tedy zájemci očekávat, když se vydají na vaši výstavu?

Teď chystám velkou výstavu, která bude hodně speciální. Nebude to jen klasická výstava mých vytištěných grafických děl, ale půjde o takový menší satirický cirkus. Bohužel kvůli jedné osobě z Čínské lidové republiky, která dostala chuť na smaženého netopýra, se celá výstava asi přesune až na podzim. Každopádně stojí za to si počkat. Takže sledujte mou stránku na Facebooku (www.facebook. com/tmbkofficial) nebo na Instagramu (https://@tmbkofficial), ať vám to neuteče.

"Díky bohu za Řepku, protože po smrti Ivety Bartošové stojí bulvár docela za hovno.“

Ohlas i v cizině

Souběžně se stránkou TMBK má i TMBK SATIRE, která je zacílená jen na zahraničí. I na té sklízí úspěchy. „Musím říct, že poslední dobou se tomu projektu dost daří. Pár věcí se stalo virálních i po světě. Například mé grafiky na Hry o trůny sdílel i herec, který tam hraje,“ říká Tomáš. Více na: https://@tmbksatire

Okamžiky s rodinou

S manželkou Natálií Pawlowskou Břínkovou, dcerou spisovatelky Haliny Pawlowské, a synem Hugem si občas vyrazí do kina na premiéru filmu. Oddych od kreslení a vymýšlení vtípků je někdy potřeba.

Autor: LUCIE VODÁKOVÁ