Rodina

Rosamunde Pilcher se narodila v Lelantu 22. září 1924 a svou první povídku napsala už v sedmi letech. Byla fascinovaná lidmi kolem sebe a přírodou a zajímala se o vztahy. V roce 1943 začala pracovat pro armádu a už během války psala pro magazín Woman and Home. Krátce po válce se provdala za Grahama Pilchera, který ve skotském Dundee zdědil textilní továrnu. Přestěhovali se tam a založili rodinu. Měli čtyři děti a nakonec se dočkali čtrnácti vnoučat a sedmnácti pravnoučat. V dráze spisovatele ale pokračoval jen syn Robin.

Fenomén

"Píši pro lidi, kteří sedí doma v obýváku městského bytu, venku je šero a zima a já je unáším s sebou do Cornwallu, plného slunce a pestrobarevných květů," říkávala. U psacího stroje dokázala prosedět i deset hodin denně. Nejslavnějším ze všech se stal román Hledači mušlí z roku 1987, kterého se prodalo přes deset milionů výtisků. Nebyla oceňována za jednotlivé romány, ale za ohromný přínos turismu. Její příběhy přilákaly do zapomenutého a chudého Cornwallu spoustu turitstů. Právě za to se jí dostalo spousty vyznamenání.

Ročně do tohoto koutu Velké Británie přijíždějí stovky tisíc turistů a absolvují pětidenní Okruh Rosamunde Pilcher. Putování stojí deset tisíc korun a láká především Němce. U těch je Rosamunde Pilcher nesmírně oblíbená. Může za to spisovatelčina dlouhodobá spolupráce s ZDF. Zfilmované sladkobolné romány jsou pro naše západní sousedy srdcovou záležitostí.

Dědictví

Svým rozsáhlým dílem si přišla na jmění ve výši třech miliard korun. Nikdy ale neutrácela a dědictví poctivě rozdělila mezi svoje děti a přepsala na ně všechna autorská práva. Rodina pro ni byla na prvním místě. Měla stovky dobrých přátel, ale nikdy se nesnížila k nevěře. Spoustu svých příběhů postavila na vztahových kotrmelcích, ale sama se jim vyhýbala obloukem.

Psaní bylo její láskou a whisky a cigarety životní vášní. Dožila se čtyřiadevadesáti let. Po prodělané bronchitidě měla tělo zesláblé a mrtvici podlehla po třech dnech 6. února 2019.