Roman Skamene se k herectví dostal náhodou – maminka ho brala na konkurzy a on je s přehledem vyhrával. Od patnácti hrál dětské role v televizních seriálech a filmech. Koncem osmdesátých let ztělesnil s nadhledem a smyslem pro spontánní humor veksláka ve filmu Bony a klid, počátkem devadesátých si smlsnul na roli cholerického majora Borovičky v Tankovém praporu.

Cesta do pekel

Tak jako mnoho herců začal po roce 1989 podnikat – pronajal si s manželkou restauraci v centru Prahy. Jenomže místo kýženého zisku jim začaly narůstat dluhy a Roman Skamene se víc a víc zamotával do dluhové pasti. V nouzi se dokonce obrátil na lichváře, což se mu málem stalo osudným.

„Půjčil jsem si od nich 200 tisíc korun, ale nebyl jsem schopný ty peníze splatit, takže se mi dluh zvýšil až na čtyřnásobek. Vrcholem bylo, že jsem dostal pěstí, vystrčili mě po hlavě z okna kanceláře ve třetím patře, drželi mě jenom za nohy a ptali se, jestli si chci zalítat,“ vzpomínal v televizní 13. komnatě.

Nakonec ho zachránilo přátelství s kontroverzním podnikatelem Jonákem, který proti Skameneho vyděračům použil jejich vlastní zbraň a vyděsil je tak, že Romana nechali na pokoji. Jenže mezitím už herec propadl alkoholu a začal se pravidelně opíjet, což nepříjemně poznamenalo jeho filmovou i divadelní kariéru. Alkoholismus a silná kuřácká vášeň postavu malého herce s velkým smyslem pro humor oslabila po psychické i fyzické stránce a logickým vyústěním dlouhodobých problémů a přetrvávajícího stresu byl infarkt.

Cesta do ráje

Bylo jasné, že má nejvyšší čas od základů změnit život. Za vydatné a láskyplné pomoci až neuvěřitelně trpělivé manželky přestal pít a na čas omezil kouření. Před pár lety přenechal svůj byt v Praze dceři, která založila rodinu, a odstěhoval se se ženou do vlastnoručně postaveného domu ve Stradonicích, malé vesničce u Nižboru.

Na stará kolena se věnuje kutilství a miluje zahradničení (s oblibou o sobě tvrdí, že je amatérský zemědělec). Pěstuje rybíz, meruňky, cukety a další plodiny. Někdejší garáž přestavěl na svérázný dědečkovský azyl s gaučem a televizí, kde odpočívá, když ho unaví péče o tři vnoučata, která jezdí na návštěvu. „Prostě jak stárnu, mám rád klid. Bouřlivá léta jsou minulostí. Je ze mě obyčejný venkovan, vyjíždím ze vsi jen za prací,“ dodává.

1954 - Narodil se 2. října.

1969 - Zahrál si Červenáčka televizním seriálu Záhada hlavolamu.

1971 - Dvojrole v televizním filmu Princ a chuďas.

1991 - Stal se majorem Borovičkou ve filmu Tankový prapor.

2018 - Brilantně ztvárnil tragickou roli v divadelní adaptaci filmového dramatu Prolomit vlny (La Fabrika).

Autor: Ondřej Mrázek