Petr Kellner se svým majetkem, odhadovaným na 382 miliard korun, patřil mezi nejbohatší lidi na planetě. Život úspěšného podnikatele ale bohužel na konci března předčasně ukončila tragická nehoda vrtulníku.

Kellner společně s pěti přáteli vyrazil na Aljašku kvůli sportu zvanému heliskiing. Jedná se o extrémní sport, při němž jsou jezdci na lyžích nebo snowboardu vysazováni z helikoptéry do volného terénu.

Záchranáři dorazili na místo pádu vrtulníku až dlouhé tři hodiny po jeho zřícení, jediným přeživším posádky byl snowboardista David Horváth. Po dlouhých týdnech mlčení poprvé promluvila zdrcená vdova Renáta Kellnerová, která chce v práci svého muže pokračovat.

Kellnerová chce i nadále pomáhat dětem v Česku ke vzdělání

Rodinná nadace manželů Kellnerových bude pokračovat i po smrti Petra Kellnera. Tuto informaci zveřejnila vdova Renáta Kellnerová ve výroční zprávě, která vyšla před pár dny.

Od roku 2002, kdy Kellnerovi založili svou první nadaci, už poskytli neuvěřitelných 1,6 miliardy Kč na podporu vzdělanosti v České republice.

„Naše země je mezi smutnými premianty v počtu dní, kdy děti a studenti do škol vůbec nesměli. Proto mě obzvlášť těší, že i v téhle turbulentní době se naší nadaci dařilo naplňovat její poslání – pomáhat studentům, aby jim vzdělání měnilo život k lepšímu. A české školství podpořit na cestě k tomu, aby měnilo životy k lepšímu všem mladým lidem,“ zmínila Kellnerová problémy ve školství během pandemie.

Mimo jiné se vdova vrátila k tragické ztrátě svého manžela. „Nemohu vyjádřit slovy, jak nás tato ztráta zasáhla. Jeho myšlenky tady ale s námi budou i dál – mimo jiné právě skrze nadaci. Naše děti jsme už dříve, jak postupně dospívaly, s našimi filantropickými aktivitami seznamovali. Probírali jsme s nimi to, proč jsme se do téhle práce pustili. A ony jsou tady teď se mnou, abychom společně pokračovaly v práci, kterou jsme s Petrem začali,“ odtajnila Kellnerová budoucnost nadace.

Za Kellnera nastoupil do čela správní rady Radek Špíšek

Po smrti Petra Kellnera ho ve vedení zastoupil Radek Špíšek, který je ředitelem biotechnologické společnosti Sotio, jež patří do skupiny PPF.

„Radek Špíšek doplnil tříčlennou radu po boku její předsedkyně Renáty Kellnerové a členky Petry Dobešové,“ uvedla dle Blesku v tiskové zprávě mluvčí nadace Jitka Tkadlecová.

„Nadace v končícím školním roce poskytla 96 studentům osmiletého gymnázia Open Gate sociální stipendia. Šanci studovat na této prestižní škole tak mají už řadu let i děti z dětských domovů, pěstounských rodin nebo takzvaných klokánků. Dalších 53 studentů na zahraničních i tuzemských univerzitách získalo finanční granty. Po dokončení vysokoškolských studií se stipendisté zavazují odpracovat alespoň tři roky v následujících 15 letech ve prospěch České republiky,“ poznamenala Tkadlecová. „Další peníze nadace směřovaly na projekt Pomáháme školám k úspěchu, do něhož se minulý rok zapojilo skoro tři tisíce pedagogů a jejich prostřednictvím bezmála 40 000 žáků ve 116 veřejných základních školách. Projekt je zaměřen na profesní vzdělávání učitelů, rozvoj čtenářství, kritické gramotnosti žáků a nově i pisatelství,“ dodala Tkadlecová.