Malý kuchař

Od svých 12 let chodil tajně na brigády. K opravdovému vaření ho nepustili, ale mohl loupat vajíčka a přebírat ořechy. Při tom fancinovaně pozoroval frmol v restauraci a snil. Nastoupil na kuchařskou školu, ale nevydržel tam dlouho. Musel se vrátit do Soči, protože jeho otec prodělal mozkovou příhodu a život visel na vlásku.

Tvrdě za svým

Na přelomu tisíciletí nastoupil do armády, aby si odsloužil svůj povinný závazek. Hned v roce 2002 se vydal do Moskvy s cílem stát se profesionálním cukrářem. Začátky byly těžké, neměl peníze, zázemí ani známé. Vystřídal sedm pracovních míst a začal pomalu ztrácet naději, že by kdy našel práci svých snů. Získal místo ve slavné restauraci Nostalgie, kde do té doby pracovali výhradně Francouzi. Nebál se experimentovat a vytvářel dezerty s česnekem, pivem nebo wasabi. V roce 2005 si ho vyžádala známá firma Legato specializující se na čokolády. Dostal se do čela a měl na starosti receptury i výrobní technologie. Jeho výdělky mu ale sotva pokryly základní potřeby. Po večerech proto řádil v ringu a přivydělával si jako boxer.

Nejlepší z nejlepších

Na rady zkušenějších se vzdal snu o vlastním podniku a spojil se s úspěšnou firmou, která měla na ruském trhu neotřesitelné místo. Vedení zaujal a byla mu zřízena firma Fili Baker Premium.

Jeho dorty berou dech, nechává se inspirovat oblíbenými filmy i světovou architekturou. Při tvorbě jednoho z prvních svatebních dortů dokonce vymyslel vlastní recept na korpus, který používá dodnes. Jeho jméno se ve velkém skloňuje po celém světě a už dávno přerostl hranice Ruska. Pekl pro politiky i celebrity, kazachstánského prezidenta nebo zpěváka Philipa Kirkorova.

Na nejpovedenější dorty se podívejte do bohaté galerie.