Je to již delší doba, co se ve světě objevil televizní formát, který měl zobrazovat realitu, a tudíž se více přiblížit lidem. V televizích se namísto školených herců začínají objevovat obyčejní lidé s reálnými reakcemi na určité situace, s různými talenty či slabostmi. A to lidé chtějí! Vidět v televizi někoho, kdo by mohl být jejich sousedem, a sledovat, jak se úspěšně či spíše neúspěšně pere s nenadálou situací, kdy je neúprosně 24 hodin snímán kamerou.

Od doby první reality show se formát značně rozvinul a vzniklo několik poddruhů a různých forem, které se rozletěly do celého světa. A nevyhnuly se ani naší republice.

Základní myšlenka:

Zavřít několik lidí do malého prostoru, dávat jim úkoly a sledovat, jak se s nimi poperou a co se stane s jejich vztahy a jak se během několika měsíců změní o 180 stupňů jejich „naučené“ chování. Vše pod dohledem kamer a bez možnosti kontaktu s vnějším světem, ba dokonce ani s rodinou.

Reality show ve světě:

  • Big Brother
  • Survivor (v překladu Trosečník)
  • Való Világ (Skutečný svět, formát pro naši českou mutaci VyVolení)

Realita po česku:

VyVolení:

Mezi jedny z prvních, největších a neojblíbenějších show patřila právě tato soutěž. Několik různých typů lidí zůstalo na několik měsíců pod dohledem kamer bez kontaktu s venkovním světem uvězněno v přepychové vile. Tato show byla kopií americké soutěže Big Brother a vymysleli ji v Maďarsku. Její první řada drží rekord ve sledovanosti, další dvě řady už tak povedené nebyly.

Velký bratr (Big Brother):

Reality show s tradicí a vysokou sledovaností v 70 zemích světa, která vznikla v Nizozemsku a pracující na stejném principu jako show VyVolení. Jen s rozdílem stanic, které je vysílaly, a mírných změn v pravidlech. U nás takový úspěch neměla, a proto jsme se nedočkali dalších pokračování.

KAFE.cz zjistilo

O soutěžící zavřené v domě po dobu několika týdnů přestal být zájem. Do popředí vystoupily soutěže, které ukazovaly víc než jen lidský osud – talent. Nejvíce se rozmohly pěvecké soutěže.

Svět

  • American Idol (americká verze SuperStar)
  • Pop Idol (britská verze SuperStar)
  • X Factor
  • America´s got talent (Amerika má talent): tato soutěž úspěšně a v několika řadách probíhá v mnoha zemích světa… v Rusku či dokonce i v Indii a Jižní Africe.
  • Strictly Come Dancing: britská taneční soutěž, ve které tančí hvězdy s profesionálními tanečníky

Česko

Česko hledá SuperStar:

Naše nejúspěšnější reality show, která se dočkala obrovského úspěchu, vysoké sledovanosti a třech opakování. Nyní se na TV Nova rozběhne druhá řada její mutace Československo hledá SuperStar, ve které se objevili soutěžící nejen z Čech, ale i Slovenska. Díky této soutěži vznikla spolupráce české a slovenské televize, která se objevuje i nadále v dalších soutěžích.

X Factor:

Další pěvecká soutěž, která ale nebyla omezena věkově a ani počtem soutěžících. Měla několik kategorií, a to zpěváci, zpěvačky a kapely. Principem a pravidly se velmi podobá výše zmíněné pěvecké soutěži. Práva na její druhé pokračovaní nyní zakoupila TV Prima a na její přípravě se bude podílet se slovenskou televizí JOJ.

StarDance…když hvězdy tančí:

Česká taneční soutěž inspirovaná britskou soutěží. V soutěži vždy vystupuje osm párů, z nichž jeden je celebrita a druhý profesionální tanečník. Taneční páry tančí standardní tance a latinu. Poprvé se na obrazovkách objevila roku 2006 a zaznamenala velký úspěch. V současné chvíli probíhá na ČT 1 její čtvrtá řada.

Talentmania:

Zpěv ani tanec už nestačí… na výsluní se dostává talent jako takový. Soutěž byla reakcí na konkurenční úspěšný pořad založený na stejném principu. A to je: najít jakýkoli talent v občanech České i Slovenské republiky. Nyní se diváci mohou dívat na finálová kola. Rozdílem mezi oběma soutěžemi je průběh semifinálových kol a způsob vyřazování soutěžících. Ten největší talent pak může vyhrát velký peněžitý obnos.

Československo má talent:

Tradiční talentová soutěž, jejíž formát vychází z britské soutěže Got talent. V této talentové soutěži se může uplatnit každý soutěžící, který má „talent“. Ať už jde o zpěváky, tanečníky, kouzelníky či baviče. Soutěž je velmi oblíbená po celém světě a má již dlouholetou tradici. Výhrou je lákavá nabídka na angažmá v Las Vegas, která mnohým může otevřít dveře do světa, a 100 000 eur.

Menší formáty:

Soutěže či pořady, které využívají mnoho prvků z reality show, ale nejsou tak monstrózní.

Ve světě:

  • Pekelná kuchyně: formát, kterým bylo inspirováno naše Ano, šéfe!
  • Faktor strachu
  • Drtivá porážka

Česko:

  • Ano, šéfe
  • Na nože!
  • Jak se staví sen
  • Život na vlásku