Geny předků Raquel Welch (79), spojující v sobě španělský temperament, francouzský šarm, anglickou ušlechtilost, skotskou nezlomnost a německou cílevědomost, byly u její kolébky jako dobré sudičky. Vyrostla do krásy. V 17 letech získala titul Miss Jižní Kalifornie a otevřela se jí cesta ke kariéře modelky. Peníze vydělávala také jako „rosnička“ nebo barmanka.

Ale nespokojila se s tím – chodila na dramatické kurzy, aby si jí všiml Hollywood. V roce 1963 se ho vydala dobýt. „Když jsem poprvé přišla do Hollywoodu, byla jsem jen rozvedená matka s dvěma malými dětmi, která se snažila o seriózní hereckou kariéru. Dívali se na mě jako na chudinku, která nemá ani auto. Pak jsem se ale objevila v bikinách na plakátu k filmu Milion let před Kristem, a všem sklaplo.

První bitvu jsem tedy vyhrála. Ale za jakou cenu? Velice záhy mi totiž došlo, že pro ty mocné v Hollywoodu jsem jen věc ke koukání, že ode mě nic víc nechtějí,“ vzpomíná.

Rozpor mezi tím, jak ji vidí ostatní, a jak by chtěla být viděna, ji provází po celou její kariéru. Magazín Playboy ji sice zvolil Nejžádanější ženou 70. let, ale filmy, v nichž účinkovala, patřily v převážné většině k propadákům.

Kritici považují její herectví za prkenné, a tak nakonec nejlepší šance dostává až na sklonku herecké dráhy v televizi. „Nevyužili můj talent. Ještě že je tato doba už za mnou. Být sexuálním symbolem připomínalo spíše život trestance,“ říká Raquel Welch, nad jejímiž polonahými fotkami se rozplývali i muži o několik generací mladší a ženy ji brali jako svého guru krásy.

Svými knihami o tom, jak jíst (sama vynechává cukr, kofein i sůl, snídá vaječné bílky a obilniny, po šesté hodině večer už nejí) a žít (dvě hodiny denně se věnuje józe a pravidelně se sprchuje střídavě teplou a studenou vodou), je ovlivnila víc než certifikovaní experti životního stylu. Avšak k tomu, že je v 77 letech stále krásná, úspěšná (její byznys s parukami vydělává miliony, nemalou část dává Americké společnosti pro léčbu rakoviny) a navíc konečně vyrovnaná, asi tolik nepřispěla neslaná dieta či tantrické milování, jehož je vyznavačkou. Za obdivuhodnou vitalitou je nejspíš její životní krédo: „Co mě nezabije, to mě posílí!“

TAK ŠEL ČAS

1940 - Narodila se 5. září v Chicagu v USA jako Jo Raquel Tejada, nejstarší ze tří dětí bolivijského inženýra a anglické herečky.

1957 - Poprvé se vdala za spolužáka ze střední školy, za dva roky se jim narodil syn Damon.

1961 - 26. prosince porodila dceru Latanne Rene, známou spíš pod jménem Tahnee, která šla v jejích stopách – byla modelkou a herečkou.

1973 - Za jednu ze svých nejslavnějších rolí, paní Bonacieux z filmové adaptace Dumasových Tří mušketýrů, získala Zlatý glóbus.

2017 - Se Salmou Hayek, sexy symbolem o generaci mladším, hraje ve svém zatím posledním filmu Milovník po přechodu.