Překážky

Radovan Lukavský (†88) se narodil 1. listopadu 1919 v Praze. Jeho rodiče byli silně věřící a stejným směrem vedli i svého syna. Nastoupil na církevní gymnázium, ale brzy ho pod tlakem doby musel vyměnit za klasickou "reálku" v Českém Brodu. Rozhodl se pro pokračování na Karlově univerzitě, kde se věnoval českému a francouzskému jazyku. Bohužel mu plány překazila válka a byl nucen vzít místo traťového dělníka. Právě marné snahy o studium ho přivedly na myšlenku stát se hercem. S tím ale u rodičů narazil. Ve svém přesvědčení, že je to nejistá práce, byli neoblomní. Nakonec se ale k divadlu přeci jen dostal.

Vrchol

Lukavský se dostal mezi hereckou špičku a exceloval v divadle i u filmu. Diváci ho milovali a kolegové o něm mluví s respektem jako o mimořádném a vzácném člověku. Nedočkal se ale komediálních rolí a většinou ztvárňoval postavy s pohnutým osudem nebo složitou povahou. Za všechny je třeba připomenout Václava Tháma v seriálu F. L. Věk nebo historický snímek Záchvěv strachu.

Kus práce odvedl i na poli dabingu a recitace. Jeho temný a jedinečný hlas nelze zapomenout.

Nárok na rodinu

Už v době svého prvního angažmá se oženil se svou vyvolenou Ludmilou (1926–2005) a narodil se jim syn Ondřej (1949–2007). Dalších dětí se bohužel nikdy nedočkali.

Smrt manželky nesl herec těžce a do konce života se s ní nedokázal smířit. Byl odkázán na péči svého syna. Odjeli spolu vydechnout na chatu, ale Lukavský se vrátil sám. Jeho syn dostal silný srdeční záchvat a zemřel v náruči otce jen dva roky po odchodu své matky. Po takové osobní ztrátě sice herec v práci nepolevil a nepřišel o svůj pověstný šarm a um, ale vnitřně se s tím nikdy nesrovnal. Od syna měl dvě vnoučata, Martina a Kláru.

Sám Lukavský se smrti nebál a pohřeb se v mnohém odlišoval od tradičního rozloučení. Žádal, aby všichni dorazili v bílém a do rakve mu pro jistotu dali lahev dobrého vína.