Na scénáři spolupracovali Bořivoj Zeman, Henryk Bloch, Oldřich Kautský a schválit jim ho musela socialismu věrná spisovatelka Marie Pujmanová. Ta kontrolovala doslova každé slovo a rozčílila se kvůli záběru, ve kterém král Miroslav vstoupí do jasně ozářené zahrady, pozoruje hvězdy a močí. Když si tento naturalistický záběr představíme, mohla to být docela legrace. Tak to ale spisovatelka neviděla a ihned volala na vyšší místa. Nakonec se vše vysvětlilo - šlo o překlep a král neměl močit, ale mlčet.

Z pohádky byly navíc vyškrtnuty různé postavy, jako například další král, který se měl ucházet o ruku princezny Krasomily nebo pěstounka krále Miroslava. Také musela zmizet všechna kouzla a nadpřirozené bytosti. Tvůrci si uhájili pouze legendární zpívající květinu. I postava krále Miroslava prošla radikální změnou. Neměl být tak moc královský, ale jeho chování mělo odpovídat pravému zástupci pracujícího lidu. Proto i on pracuje a jeho oblečení je střídmé. Podle původního scénáře však měl ještě prosazovat moderní socialistickou novinku - když si dřevorubec stěžuje, že mu mlynář odvádí vodu z řeky, měl mu navrhnout, aby společnýma rukama postavili přehradu.

Natáčení pohádky přineslo velkou slávu dvojici Alena Vránová a Vladimír Ráž. Vránová, tehdy ještě Kohoutová se ale nakonec bála o svou kariéru a život. Princezna Krasomila se totiž zamilovala do svého hereckého kolegy a představitele krále Miroslava. I když byla vdaná, udržovala s ním milenecký vztah a nakonec požádala o rozvod. Její manžel, stalinistický básník Pavel Kohout, si to ale nenechal jen tak líbit.

Zhrzený Kohout napsal divadelní hru Dobrá píseň o zradě ženy, která se úspěšně hrála po celé republice. Ve Vránové lidé viděli rozvracečku režimu a téměř nemohla vyjít na ulici. Manželství s básníkem bylo totiž využíváno jako součást propagandy a dáváno mládeži za vzor. Za svůj románek mohla skončit ve vězení, protože Kohout si dával záležet na tom, aby všichni věděli, že kdo dokáže rozvrátit manželství, dokáže zradit i vlast. Nakonec vše naštěstí utichlo a pohádka se dokončila. Vladimír Ráž ignoroval výhružné dopisy Alenina manžela, v nichž mu usiloval o život, a také se rozvedl. Jejich lásce už nic nebránilo. Vzali se a o šest let později se jim narodila dcera Markéta.