Vypadal jako tlustá tetička

Když o rok později Tomáš přišel na konkurz pro film Jak vytrhnout velrybě stoličku, málem si ho v zástupu 140 dětí nevšimli. „Byl malý, nevýrazný, málo mluvil a vypadal jako obtloustlá tetička. Když ale na odchodu udělal zvláštní gesto na pozdrav, upozornil na sebe. V tu chvíli byl nepřekonatelný,“ popisovala režisérka Marie Poledňáková, jak objevila dětskou superstar, která v následujících šesti letech natáčela jeden film za druhým.

Tomášovi se od základu změnil život. Sláva, atraktivní prostředí filmového natáčení a zájem fanoušků, to vše bylo zprvu nové, neokoukané a příjemné. Po několika letech se z toho ale stalo spíše vězení. „Když jsem točil, bavilo mě to a chtěl jsem hrát, ale na druhé straně jsem neměl prázdniny, ostatní kluci šli do kina, já se dřel na zkoušky, žil jsem pořád mezi dospělými. Nechci hrát a nemrzí mě to. Co kdybych jednou byl neúspěšný herec? To musí být k zbláznění,“ vysvětloval svou volbu. Ve 12 letech se s kariérou herce rozloučil a po gymnáziu se stejně jako jeho otec přihlásil na právnickou fakultu.

Osudný návrat z hospody

Vyrostl, zmužněl, roztomilého filmového „Vaška“ by v něm hledal jen málokdo. Když ho chtěli spolužáci naštvat, v hospodě na něj nahlas upozornili. V takových chvílích by se nejraději neviděl. Přesto se Tomášovo jméno ještě jednou objevilo v novinách. Když se autem vracel s kamarádem z hospody na chatu pro peníze na zaplacení, dostal smyk a narazil do stromu. Nepřipoutaný spolujezdec prolétl čelním sklem ven a přežil, Tomáš za volantem utrpěl smrtelná zranění. Mezi truchlícími byla i jeho tehdejší přítelkyně, začínající zpěvačka Hana Zaňáková, dnes známá jako Lucie Bílá.

V době nehody spolu Tomáš a Lucie chodili teprve čtyři měsíce, bydleli společně v bytě, který tehdy patřil sestře Luciina známého Jiřího Vondráčka, tedy v bytě zpěvačky Heleny Vondráčkové. Lucie dodnes vzpomíná, že Tomáše vlastně klofla ona. "Seznámili jsme se v hospodě, protože jsme bydleli ve stejné ulici. Mně se hrozně líbil jako mužský a já mu byla asi chvíli jedno, nicméně jsem ho přesvědčila, že jsem já ta žena, se kterou by měl být. "Tak začala láska jako z románu, která ovšem trvala velmi krátce. Lucie na Tomáše vzpomíná i po letech a dodnes se ráda dívá na jeho filmy, které on sám nesnášel: „Nikdy se o tom nechtěl bavit, nechtěl vyprávět příhody z natáčení a nikdy s námi na to nechtěl koukat, když to dávali v televizi. Považoval to za něco, čím si pouze zpříjemňoval chvilky, když byl malý, ale rozhodně to nepovažoval za vlastní cestu," vypráví zpěvačka zajímavost ze života dětské hvězdy.

V době, kdy se Tomáš vyboural, byla Lucie na turné na Slovensku. O tom, že láska jejího života zemřela, se dozvěděla od bytného. "Byla jsem totálně hysterická. Když si vzpomenu na ten pohřeb, všichni včetně mě byli přesvědčení, že je to nějaký fór. Ani jeho maminka nevěřila, že se to stalo. V půl 12 toho dne, kdy se vyboural, dokonce vyhodila policajty, protože si myslela, že je to zase nějaká Tomášova legrace,“ svěřila se v rozhovoru pro Expres. S matkou Tomáše Holého byla ve styku až do její smrti před pár lety.

(tom)