Cholerický četník Louis de Funes. Fanfán Tulipán. Charismatický zloduch Fantomas. Angelika, ta báječná markýza andělů. Neohrožený agent Bob Saint-Claire a jeho dvojník, spisovatel Fraçois Merlin. To je jen několik málo tváří z bohatě zalidněné galerie postav, které do našich kin v průběhu desetiletí přicestovaly z Francie. Většina z nás má k francouzským filmům tak trochu speciální vztah. Americké trháky plné akčních scén a zvláštních efektů nám berou dech, ale francouzské filmy... ty prostě milujeme. Tady je několik z mnoha důvodů, proč je máme rádi.

Francouzské filmy: Vyrůstali jsme s nimi

Komunistická cenzura nepustila do českých kin anglicky mluvící superhrdiny, ale francouzští jí nevadili. Možná proto jen málokdo z nás má dnes důvěrně familiární vztah třeba k Jamesi Bondovi. Ale Belmondovi ztřeštění akční hrdinové a jejich eskapády ve vzduchu i na moři? To je jiná.

Francouzi umí žít

I když tím okolním národům trochu lezou na nervy, Francouzi jsou opravdu mistři v umění vychutnat si radosti všedního dne. Ve francouzských filmech můžeme alespoň zdálky obdivovat jejich dlouhé obědy uprostřed pracovního dne, jejich téměř nekonečné letní dovolené, trávené v Provence nebo na francouzské Riviéře, jejich umění udělat z obyčejné domácí večeře slavnostní rituál.

Francouzky jsou půvabné

A to beze všech botoxových injekcí, plastických operací, osobních trenérů a speciálních diet, jimiž se vylepšují hvězdy v Hollywoodu. Francouzské herečky si nás podmaňují jiným typem krásy než Angelina Jolie. Nejsou to žádné superženy. Jejich krása není tak prvoplánová a do očí bijící, zato umějí být krásné i ve čtyřiceti (stačí se podívat na Charlotte Gainsbourg) i dlouho po šedesátce (stačí se podívat na Catherine Deneuve).

Francouzi nemoralizují a neberou se vážně

Tenhle rys umíme v Česku obzvlášť ocenit. Hrdinové francouzských filmů nejsou žádní hollywoodští Mirci Dušíni. Obvykle jsou to zábavní chlapíci, kteří nejraději vyvádějí lumpárny a svět zachraňují jen tak mimochodem – pokud ovšem přitom zachrání i něco pro sebe.

Milostné příběhy ve francouzských filmech nejsou předvídatelné

Stačí vidět prvních deset minut kterékoli hollywoodské romantické komedie, abyste dokázali přesně určit, jak (anebo kdo s kým) skončí. Francouzské milostné zápletky jsou sofistikovanější. Tak jako v životě těžko dokážete předem odhadnout, jak to dopadne. Z nevěry se nedělá žádné osudové drama a lidé se chovají podobně jako v životě: nevyzpytatelně.

Náš tip: Festival francouzského filmu

Francouzské filmy v českých kinech ovšem rozhodně nejsou záležitostí pro pamětníky. Přesvědčí vás o tom například Festival francouzského filmu, který začal 25. listopadu v Praze. Mnohé z jeho filmů budou ostatně k vidění i v příštích měsících v běžném programu kin. Nenechte si ujít například tyto:

Profesionální manželka

Film v duchu té nejlepší francouzské tradice s Catherine Deneuve a Gérardem Depardieuem v hlavních rolích. Deneuve hraje spořádanou manželku despotického továrníka, která načas musí za indisponovaného manžela převzít řízení fabriky. V nové funkci brzy zjistí, že ve skutečnosti je ženou činu, a továrnu řídí lépe než její manžel. Jenže ten se záhy vrací do práce...

Krásná Junie

Křehký příběh o lásce šestnáctileté dívky (hraje ji opravdu krásná vycházející hvězda Léa Seydoux) a jejího učitele italštiny (Louise Garrella si možná pamatujete z provokativního Bertolucciho filmu Snílci).

Na Mamuta!

Opět Gérard Depardieu, tentokrát v roli nastávajícího penzisty, který na obstarožní motorce vyráží „on the road“, aby si obstaral chybějící dokumenty od bývalých zaměstnavatelů.

(K)lamač srdcí

Tenhle film sice už v kinech nějaký čas běží, ale rozhodně si ho nesmíte nechat ujít! Vanessa Paradis a Romain Duris (Erasmus a spol.) si zahráli v okouzlující variaci na téma romantické komedie. Duris hraje profesionálního svůdníka, který je za úplatu schopen získat srdce jakékoli dívky. Vanessa je jeho nastávající oběť. A hádejte, jak to dopadne...? Ano, zápletka není příliš originální, zato provedení naprosto famózní!