Humorný film z roku 1982 se natáčel v době, kdy vládlo pořekadlo "Kdo nekrade, okrádá rodinu", možná i tímto heslem a praxí totalitní doby se inspiroval režisér a scénárista v jednom Petr Schulhoff. Příště budeme chytřejší, staroušku! byl jeho posledním filmem, na kterém se jako tvůrce podílel. Už při natáčení ho zlobily zdravotní komplikace, ale film, který sází na komediální nadsázku většiny situací, na herecké obsazení i všeobecnou oblibu satirického žánru, dokončil.

Hlavní role měly sice připadnout Jiřímu Sovákovi a Vladimíru Menšíkovi, ti ale role drobných podvodníčků odmítli. Režisér tak obsadil Františka Peterku, který se proslavil především rolí večerníčkového Krakonoše a Karla Augustu. Ten v té době stále bojoval se svou závislostí na alkoholu a v podnapilém stavu v době natáčení filmu prohlásil, že tehdejší prezident Gustav Husák je vůl. Režisér i on měli štěstí, že se jeho postava nemusela přeobsadit a film neuložili do trezoru. Pouze musel mít Augusta jeden rok pauzu s vystupováním. Nehrál v divadle, ve filmu a dokonce mu nechodili ani pozvánky do televizních a rozhlasových pořadů.

František Peterka (Makovec) si však natáčení užíval. Realizoval zde svůj nápad v podobě použití gangsterského chrapláku, který chtěl aplikovat ve své roli ve filmu Černý vlk (1971). To mu ale režisér Stanislav Černý vysloveně zakázal. Režisér Schulhoff sice také nebyl z tohoto nápadu nějak zvlášť nadšený, Peterka se však vymluvil na nachlazení a splnil si sen. Na roli se totiž důkladně připravoval a chtěl ji zahrát co nejdůvěryhodněji. Když si čas od času zašel do staniční restaurace, skamarádil se s jedním trestancem - synem kulisáka z jeho divadla. Pozoroval jeho gestikulaci, mimiku tváře a měnící se nálady. Později uvedl, že se tímto mladíkem inspiroval a použil jeho styl komunikace ve filmu.