Příprava

Princezna Elisabeth Belgická a nejstarší dcera krále Filipa Belgického a jeho ženy Mathildy se připravuje na moment, kdy usedne na trůn. Díky abdikaci svého dědečka v roce 2013 se tak stane první panovnicí monarchie malé rozlohou, ale velké historií. Na konci minulého století bylo totiž upraveno nástupnické právo, kdy má na trůn nárok prvorozené dítě krále bez ohledu na pohlaví. Belgie se tak dokázala odpoutat od přežitků a přestala uplatňovat přísná pravidla, která stále platí například v Japonsku, kde jsou ženy, které neporodí syna, pod velkým tlakem a nakonec mohou být i společensky znemožněny. Manželka čerstvě zvoleného císaře Naruhita Masako Owada by mohla vyprávět.

Všestranná

Princezna probudila k životu holandštinu a mluví jí plynně stejně jako anglicky, německy a francouzsky. Je vášnivou tenistkou, golfistkou, lyžařkou a s radostí usedá k pianu. Jako všichni členové královské rodiny, i ona musela vzít pod svá křídla některé projekty. V době, kdy se stala přímou následnicí trůnu, jí bylo pouhých 12 let. Ze dne na den se změnil její program a místo života "obyčejného" teenagera odjela s matkou do Nairobi, kde navštěvovala chudobince a místní školy. Pomáhá samozřejmě i ve své rodné zemi, kdy se soustředí na děti s poruchami učení, bezdomovce a lidi s mentálním postižením.

Účty

V roce 2020 by měla princezna dokončit bakalářské studium na univerzitě ve Walesu. Studium v zahraničí je pro členy královské rodiny samozřejmostí, ale individuální program a speciální podmínky stojí Belgii nemalé peníze. Denně si škola účtuje 2500 euro. Za rok se tak státní rozpočet sníží o neuvěřitelných 23 milionů korun.

Stejně nákladný je už od dětství i Elisabethin šatník. Narozdíl od své matky, která s radostí obléká regionální tvorbu a nebojí se vyjít v modelu za pár stovek, princezna má slabost jen pro tu nejvyšší krejčovinu a slavná značka Erdem se stala její srdeční záležitostí. Aby příliš často nerozdmýchávala emoce, občas se nechá inspirovat svou matkou a zaloví v konfekci. Stejně je na tom i vévodkyně Meghan, která se opět dostala pod palbu kritiky za výběr šatů na svatbu své kamarádky, které stály neuvěřitelných 8 900 liber. Reputaci si spravila o několik dní později recyklací šatů při návštěvě Jihoafrické republiky.

Podpora

Několikrát si postěžovala, že výchova pro královský trůn s sebou nese mnohá úskalí a bere jí dětství. Naštěstí má podporu ve své rodině a hlavně třech sourozencích - Gabrielovi, Emmanuelovi a Eléonore.