Dětství v sídle královské rodiny

Diana společně se svými rodiči a sourozenci prožila krásné a klidné dětství v rozlehlém soukromém sídle královské rodiny v Sandringhamu. Prostorný areál panství nabízel Dianě a sourozencům mnoho příležitostí k hrám a jiným kratochvílím. Bezprostřední sousedství umožňovalo také poměrně časté setkání s královskou rodinou.

Titul „Lady“ nesla Diana od roku 1975 poté, co se její otec po smrti Dianina dědečka stal osmým hrabětem ze Spenceru.

Rozvod rodičů

Manželství rodičů, převážně pro jejich odlišná životní očekávání, nevydrželo. Po rozvodu rodičů v roce 1969 zůstala Diana společně s malým bratrem Charlesem a oběma sestrami v péči otce. Dianě bylo tehdy pouhých sedm let. Najednou bylo v jejich rodině vše jiné. Malý bratr postrádal svou milovanou matku, stejně tak Dianina dětská duše strádala. V tomto období se srdce teprve sedmileté Diany otevřelo druhým, o malého bratra se starala s mateřskou láskou, začala o svou rodinu pečovat a rozdávat lásku druhým. To jí pomohlo otupět její vlastní bolest.

Dianina vášeň pro sport

Od roku 1966–1974 navštěvovala Diana školu v Norfolku a od roku 1974 další tři roky školu v Kentu. Ve škole Diana propadla sportu, brzy zjistila, že jí sportovní aktivity přinášejí duševní vyrovnanost. Byla výborná plavkyně, velmi dobře hrála také tenis i hokej. Několikrát zvítězila v plaveckých soutěžích. Ráda tančila a byla vynikající baletkou, balet chtěla jednu dobu také studovat, nicméně na něj byla příliš vysoká.

První setkání s princem Charlesem

Diana se s Charlesem setkala poprvé v roce 1977 na loveckém večírku. Dědice trůnu kouzlo mladičké Diany fascinovalo. I když Dianu znal od dětství, poprvé ji bral na vědomí jako ženu. Byl okouzlen jejím šarmem, byla vtipná, zábavná a plná vášně a radosti ze živote.

Studium ve Švýcarsku

Otec Dianu umístil na další studia do internátní dívčí školy ve Švýcarsku. Škola ji měla připravit na život v domácnosti. Více než na šití, vaření a hostitelské dovednosti se těšila na lyžování v Alpách. Brzy však studium sama ukončila a vrátila se zpět do Londýna.

Nečekané dědictví, první práce a další setkání s Charlesem

Když Diana nečekaně získala v dědickém řízení celých 63 tisíc liber, změnily se tím její dosavadní poměry. Koupila si v jižním Kensingtonu byt a začala pracovat jako učitelka v mateřské škole „Young England School v Pimlico“ v Londýně.

Následovalo další pozvání do paláce, tentokrát na oslavu třicátých narozenin prince Charlese. V té době už byl vztah její sestry Sarah a princem Charlesem ukončen.

Diana nikdy netrpěla nouzi o nápadníky, avšak její ambicí nebylo usadit se a žít rodinný život. Ráda se bavila, navštěvovala různé večírky, poznávala nové přátelé. Tímto způsobem si zvedala své křehké a narušené sebevědomí. V té době se už týrala dietami, které u ní později přerostly v bulimii.

Další setkání s Charlesem, letní romance, zásnuby, královská svatba

Diana přijala pozvání královny do Skotska na hrad Balmoral, setkala se opět s Charlesem a tím začal jejich milostný vztah. 24. února 1981, tehdy 19letá Diana a 32letý následník trůnu Princ Charles oznámili své zasnoubení. Zásnubní prsten z bílého zlata měl uprostřed oválný safír se čtrnácti diamanty.

29. července 1981 proběhla královská svatba. Na 600 tisíc lidí lemovalo cestu od Buckinghamského paláce do londýnské katedrály sv. Pavla. Více než 750 milionů lidí sledovalo svatební ceremoniál v přímém přenosu. Poprvé za 300 let v dějinách královské rodiny si vzal následník trůnu ženu neurozeného původu.

Dědicové trůnu, královský život

21. června 1982 se v nemocnici St. Mary's Hospital v Paddingtonu v Londýně narodil následník trůnu – princ William Arthur Philip Louis. O dva roky později se narodil princ Henry Charles Albert David. Byla velmi oddanou matkou a pokoušela se vystavit své syny také životu mimo palác.

Diana poctivě a s úctou plnila povinnosti královského života, účastnila se četných státních návštěv, na kterých aktivně vystupovala. V roce 1985 se setkala s obětmi nemoci AIDS, na což konzervativní palác zareagoval velmi pobouřeně.

Krachující manželství, pokus o sebevraždu

Diana byla v manželství dlouhodobě nešťastná. Nic nebylo tak, jak si vysnila. Charles trávil čím dál více času s milenkou Camillou. V říjnu 1985 se Diana pokusila o sebevraždu.

„Diana, její skutečný příběh“

V březnu 1992 umírá otec Diany, jeho smrt ji velmi zasáhla. Ve stejném roce vychází světový bestseller Andrewa Mortona „Diana, její skutečný příběh.“ Obsah byl šokující, obsahoval informace nejen o nefungujícím manželství, ale také její bulimii a několika sebevražedných pokusech.

9. prosince 1992 vydává britský premiér John Major oficiální prohlášení o ukončení manželství Diany a Charlese.

Skandální odhalení, rozvod

13. ledna 1993 byl v australském časopise „New Idea“ otištěn kompletní přepis šestiminutového telefonního rozhovoru s velmi intimními detaily mezi Charlesem a Camillou. 29. června 1994 v televizním rozhovoru Charles veřejně přiznává Jonathanovi Dimblebymu vztah s Camillou Parker-Bowles.

24. listopadu 1995 v rozhovoru pro televizi BBC Diana otevřeně hovoří o svém poměru s Jamesem Hewittem. Hovoří také o svém psychické zoufalství během nešťastných manželských let, o poruše příjmu potravy a několika sebevražedných pokusech.

18. prosince 1995 žádá královna Alžběta II svého syna prince Charlese a princeznu Dianu, aby své manželství oficiálně ukončili. Charles souhlasí okamžitě, Diana své rozhodnutí odkládá tři měsíce. 15. července 1996 se princezna Diana po patnáctiletém manželství s britským dědicem trůnu princem Charlesem rozvádí.

Po rozvodu se Diana soustředila ještě více na charitativní práci pro Červený kříž, na boj proti AIDS, navštěvovala nemocnice, utěšovala nemocné a převzala ochranu nad několika charitativními organizacemi. Velmi aktivně vystupovala proti nášlapným minám a vyzývala k celosvětovému zákazu jejich používání.

Diana byla velkorysá, dobrosrdečná, obětavá a jedinečná žena. Rozdávala teplo a zájem přímým a upřímným způsobem jak jednotlivcům, tak celým davům. Svým diplomatickým jednáním ovlivnila kladně spoustu státních rozhodnutí, svůj život zasvětila humanitární činnosti. Její život vyhasl nečekaně 31. srpna 1997 v 3.57 hodin na následky těžké autonehody v nemocnici La Pitié-Salpêtriére ve Francii. Diana je pohřbena v Althorpu v Northamptnu na malém ostrůvku uprostřed jezera na panství rodinného sídla Spencerů.