Je jí teprve třicet let a už ji zná celý svět. Nikoliv proto, že byla ženou svého muže. Vždyť ženy v arabských zemích nebývají příliš vidět, ani když je jejich manžel prominentní osobností. Princezna Amíra boduje něčím zcela jiným. Dokáže bojovat – i v médiích – za to, co je jí blízké a co považuje za důležité. Právy saúdských žen počínaje, pomocí sirotkům po celém světě konče. Amíra „nepobuřuje“ mnohé konzervativce ve své zemi jen svými názory a bojem za lidská práva. Její kritici nelibě nesou také to, že nerada nosí šátek, vlastní řidičák a je velmi aktivní na sociálních sítích. Především na Twitteru, jehož značnou část vlastní její bývalý manžel princ Al-Valíd bin Talál.

5 zajímavostí o Amíře

1. V roce 2013 se umístila třetí v žebříčku nejvlivnějších žen arabského světa podle Arab Business. Od té doby se v první stovce neumisťuje.

2. Volá po právech pro saúdskoarabské ženy.

3. Studovala management ve Spojených státech.

4. Svého prvního manžela potkala při rozhovoru pro školní noviny.

5. Vychovávala ji rozvedená žena.

Ženy za volant!

Do povědomí světové veřejnosti Amíra vstoupila především díky svému boji za práva saúdskoarabských žen. Obzvláště v problematice řízení aut. Jak je dobře známo, ženy v Saúdské Arábii mají zakázáno řídit. Ono je to i celkem logické - pokud jste od hlavy až k patě zahaleni, ani byste na to neviděli a špatně by se vám ovládalo vozidlo. Boj za řidičáky pro saúdské ženy tak není jen bojem za vydobytí této „maličkosti“, je to součást emancipačních snah celé saúdskoarabské ženské populace.

„Ženy již neustoupí. Automobil je pouhý začátek,“ prohlašovala ke konci roku 2011 princezna. Tehdy byla zdánlivě vhodná doba – arabský svět se otřásal v základech. A saúdskoarabské ženy získaly mocnou spojenkyni s napojením na vládnoucí elity. Sama tehdy chtěla vstoupit více do politiky a prosazovat rovnoprávnost žen a mužů. Nejen za volantem, ale i v případě dědictví nebo výchovy dětí. Před rokem a půl o ní časopis Glamour napsal: Možná si vzala prince, ale přeje si jen jeden jediný šťastný konec – rovná práva pro ženy po celém světě. Přesně takhle ji všichni znají.
Ale co se skrývá pod vnější slupkou okouzlující bojovnice za ženská práva?

Formativní dětství

Její příběh do značné míry připomíná pohádku. Na jejím konci sice není „a žili šťastně až do smrti“, ale třeba se jednoho dne dožije onoho vytouženého happy endu v oblasti rovnoprávného postavení žen. Amíra se narodila vroce 1983. Její jméno jako by předurčovalo její budoucnost. Amíra totiž není nic jiného než ženským ekvivalentem slova emír a znamená tedy něco jako princezna či kněžna. V době jejího narození ovšem nic nenasvědčovalo tomu, jaký osud Amíru čeká. Její dětství bylo na Saúdskou Arábii velmi netypické. Vychovávala ji rozvedená matka spolu s prarodiči. Možná ale právě proto je nyní takovou bojovnicí za práva žen. Rozvedené ženy mají totiž v zemi tu nejhorší výchozí pozici. Žena bez muže je v Saúdské Arábii jako psanec. Nemůže absolutně nic.

Amíra se svým bývalým manželem princem Al-Valíd bin Találem

Princ s miliardami na kontě

K tomu, aby Amíra mohla někdy něco dokázat, nicméně potřebovala muže. A ne jen tak ledajakého. Potřebovala muže vlivného, ideálně se spoustou peněz. Když jí bylo osmnáct let, jednoho takového potkala. Nejbohatšího saúdského Araba, člena vládnoucí rodiny Saúdů – prince Al-Valída bin Talála. Jejich setkání bylo velmi kuriózní. Amíra tehdy působila jako žurnalistka ve školních novinách a šla dělat interview s princem. S mužem, který byl o více než čtvrtstoletí starší než ona. Z původních deseti minut bylo nakonec dvouhodinové povídání. „Prostě přeskočila jiskra,“ vzpomínala Amíra vloni pro časopis Glamour. Živá, energická a překrásná Amíra prince okouzlila a o devět měsíců později se konala svatba.

---

Amíra „nepobuřuje“ mnohé konzervativce ve své zemi jen svými názory a bojem za lidská práva. Nelibě nesou také to, že nerada nosí šátek, vlastní řidičák a je velmi aktivní na sociálních sítích.

---

Netypický saúdskoarabský osud

Většina saúdskoarabských žen může očekávat osud dle kopíráku. Provdají se. A muž se v podstatě stane jejich majitelem. Ty chudší dělají všechny domácí práce. Ty bohatší se bohužel nemohou zabavit ani takto, takže utápí svou nudu v nákupech a jídle, které se pak (vzhledem k nemožnostem pohybu) projevuje na jejich postavě. To ale nebyl případ Amíry. Dostalo se jí něčeho, co málokteré saúdské Arabce. Univerzitního vzdělání.

Vystudovala management na University of New Heaven a dokonce magnacum laude. Dobré vzdělání jí ještě dále otevřelo obzory a umožnilo zapojit se do mnoha odvětví. „Nechtěla jsem být holkou, co nic nedělá,“ potvrzuje Amíra svůj postoj k tradičnímu osudu saúdskoarabských žen pro Glamour. „Chtěla jsem mít vliv,“ dodává. Sňatkem s jedním z nejbohatších mužů planety toho dosáhla. A kvalitní vzdělání jí zase umožnilo postavit se na vlastní nohy.

Aktivní princezna

Kromě toho, že se z ní stala vlivná obhájkyně práv žen, spolupracovala se svým mužem také na vedení jeho nadace The Alwaleed Bin Talal Foundations, která je zaměřena na filantropii různého ražení. Dnes je nadace známá pod jménem Alwaleed Philanthropies a Amíra je podle informací kolujících na internetu stále její součástí. Byť se se svým mužem rozvedla. Ať tak, či onak, díky této nadaci se Amíra dostala k několika zajímavým projektům po celém světě. Jeden z těch nejznámějších je otevření sirotčince v Burkině Faso. Amíra ale také cestovala do Pákistánu, kde pomáhala po povodních.

Kromě filantropických aktivit a boje za práva žen je Amíra také módní ikonou a podnikatelkou. Její diář je nabitý k prasknutí a to hlavní, čeho se obává, je, aby jí problémy, jimiž se zabývá, nepřerostly přes hlavu. Zvlášť když se připojila na stranu těch, kteří se snaží změnit na první pohled naprosto nemožné.

---

„Nechtěla jsem být holkou, co nic nedělá,“ potvrzuje Amíra svůj postoj k tradičnímu osudu saúdskoarabských žen.

---

Amíra se se stále angažuje a bojuje za práva žen

Nevyvedené manželství

Nejbohatší Saúd Al-Valíd sehrál v dosavadním Amířině životě klíčovou roli. Jejich svazku ale něco chybělo – výdrž. V roce 2013 se princ s Amírou rozvedl. Podle oficiálních zpráv šlo o přátelské ukončení manželství. Proč k tomu došlo? Spekuluje se o různých důvodech. Že bylo manželství uzavřeno pravděpodobně příliš brzy. Že se konečně projevily rozdílné povahy obou partnerů. Zmiňována je i věková propast nebo to, že Amíra princi neporodila dítě. Třeba ale jen někomu vadilo, že se žena prince tak hlasitě vyjadřuje. Kdo ví…

Ovšem Amíra dodnes o Al-Valídovi hovoří jako o svém nejlepším příteli a mentorovi. Rozvod ale do značné míry znamenal upozadění princezny i jejího vlivu. Již nepatří mezi nejvlivnější Arabky světa.

Ačkoliv o Amíře není tolik slyšet jako dřív, přesto se nestáhla úplně do pozadí. Nadále bojuje za práva žen. Spolupracuje při tom třeba s jordánskou královnou Raniou nebo s britskou královskou rodinou.

Amíra s bývalým manželem přivítali britského prince Charlese

Svět oslovuje prostřednictvím Twitteru. Vyjadřuje se k aktuálním problémům, jako je syrská uprchlická krize, ale i k těm, kterým se věnovala už dříve. Snaží se být nezávislou rozvedenou ženou. Vypořádat se s novou pozicí, a být tak vzorem pro jiné ženy, které se dostanou do podobné situace. Aby si mohly říct: Podívejte, ona to dokázala, tak proč bych to nedokázala také?

A co je nyní hlavní náplní její práce? Je předsedkyní Tasámí, organizace, která se zaměřuje na sociální problémy a jejich vhodné řešení, je ambasadorkou Perkins School for the Blind, která pomáhá slepým dětem s jejich vzděláváním a dalšími schopnostmi, a je rovněž zakladatelkou Time Entertainment, saúdskoarabské společnosti, která se snaží podporovat nové mladé talenty a ženy v byznyse. Díky tomu zůstává vzorem pro tisíce saúdskoarabských žen, které touží odhodit své okovy a žít jako lidé.