Svižný začátek

Princ Philip se narodil 10. června 1921 na řeckém ostrově Korfu. Jeho příchod na svět ale provázel velký shon. Jeho matka, princezna z Battenbergu, ho porodila přímo na bytelném kychyňském stole v letní vile v Mon Repos. Tou dobou zmítaly Řeckem politické nepokoje a rodina musela zemi ve spěchu opustit. Malého prince zabalili do dek a do Francie ho vezli v krabici od pomerančů.

Stín

Za druhé světové války se vyznamenal v námořní bitvě u Matapan. Během návštěvy u námořní akademie se setkal svou budoucí manželkou a přeskočila jiskra. Po náhlé smrti krále Jiřího VI., kdy se Alžběta II. stala přímou následnicí britského trůnu, musel z pozice velitele odejít a pod svou správu dostal téměř 800 charitativních projektů a organizací. Bezprostředně po královnině korunovaci odlehčil napětí svým pověstným humorem: "Kde jsi sebrala ten klobouk?"

První mraky

Po svatbě se musel vzdát svých šlechtických titulů a přijmout to, co mu jeho žena nabídla. Vévoda z Edinburghu se nechá titulovat od roku 1947, jako Princ Velké Británie se začal cítit až o deset let později. O své vlastní příjmení bojoval při narození dětí. Královna odmítla vrátit jim titul po manželovi a nakonec si prosadila svou. Byl to i jeden z důvodů, proč je mezi princeznou Annou a princem Andrewem desetiletá pauza.

Nohy nahoru

Princ Philip je vášnivým řidičem. Po nedávné nehodě, kdy se mu vymstila rychlá jízda a musel se za své chování na silnici veřejně omluvit, bez diskuze odevzdal řidičský průkaz a prohání se jen po svém panství ve Windsoru. V roce 2017 vydal prohlášení, kde přiznal chátrající zdraví. Stáhl se z veřejného života a královnu na veřejnosti doprovází jen sporadicky. Svatby a každoroční přehlídku Trooping the Colour si ale ujít nenechá.

Silná žena

V roce 2009 se dostal na úplný vrchol mezi manželskými partnery monarchů. Stačilo mu k tomu 62 let po boku královny Alžběty II. Celý život stál v jejím stínu. Oba se shodují na tom, že za spokojeným svazkem stojí především tolerance. Philipovy aférky pár zásadně nekomentoval a princ je smetl ze stolu s humorem sobě vlastním. Při rozhovoru s kolegou, který si postěžoval, že jeho žena má doktorát a muž stojí v jejím stínu, princ jen suše odpověděl: "Jo, jo, tenhle problém máme doma taky!"

Perly

Na tichomořském ostrově Vanuatu ho domorodci dodnes považují za úkaz. Možná i díky svému humoru. Při jedné z cest se bez váhání zeptal: "Pořád po sobě házíte oštěpy?"

Většina lidí by za setkání s legendárním Tomem Jonesem položila život. Princ Philip slavného zpěváka odzbrojil vcelku jednoduchou otázkou: "Čím kloktáte? Štěrkem?"

Princ Philip se umí vykroutit i z velmi spletité situace. Skvělým příkladem je jeho reakce na britskou ambasádu v Berlíně, která stála závratných 18 milionů liber: "Je to obrovské plýtvání prostorem!"