Zatímco pro roli Večernice si režisér Václav Vorlíček ihned vyhlédl křehkou Libuši Šafránkovou, úlohu prince Velena chtěl svěřit nějaké neokoukané tváři. Nakonec to u něj vyhrál slovenský herec Juraj Ďurdiak, jehož nadaboval Petr Svojtka.

Při natáčení se nepoužívaly žádné zvláštní triky, které by hercům jejich práci ulehčily. Ďurdiak i jeho filmový protivník Radek Brzobohatý se museli cvičit v šermu, aby jejich souboj vypadal věrohodně. Scénu ale nacvičovali zvlášť a instruktorovi přitom uniklo, že je Ďurdiak vlastně levák. Najevo to vyšlo až na place před kamerou, kdy se protivníci poprvé střetli tváří v tvář.

Ďurdiak po letech také vzpomínal na šunkovou bitku. Ta se natáčela několik dní a použitá šunka mezitím začala zelenat a nelibě páchnout.

Nepříjemného zážitku nebyly ušetřeny ani herečky hrající princezny. Scéna, kdy spadnou do rybníka, se točila jako poslední, protože režisér nechtěl riskovat šití nových kostýmů, které nebyly zrovna laciné. Bylo to moudré rozhodnutí: dno rybníka bylo zanesené bahnem a princezny se do něj okamžitě začaly ve svých drahých šatech bořit. Bahno navíc silně zapáchalo a chudinky herečky se nepříjemného odéru dlouho nemohly zbavit. Štábu se naštěstí podařilo scénu natočit na první pokus a nečekané trable se na kvalitě výsledného snímku nijak nepodepsaly.

Zato představitel krále Vladimír Menšík se během natáčení potýkal se silnými záchvaty astmatu, kvůli kterým na plátně vypadal unaveně. Filmový štáb musel dělat často přestávky, aby si herec mohl píchnout injekci. Podle jedné z princezen Ivany Andrlové to bylo pro jeho herecké kolegy traumatizující, on sám to ale bral jako samozřejmost. Kvůli zdravotním potížím však bohužel zemřel v pouhých 58 letech.