Matylda Krzesiňska se narodila 31. srpna 1872 ve městě Ligovo (dnes předměstí Petrohradu). Pocházela z polské taneční rodiny a svou baletní kariéru měla předurčenou. Pro balet měla nadání stejně tak, jako její otec Felix a bratr, kteří tančili se všemi známými balerínami té doby. Všichni tři působili v ruském královském baletu v Petrohradě. Pro svůj mimořádný talent a nadání se Krzesiňska stala v roce 1896 primabalerínou Mariinského imperiálního divadla v Petrohradě.

Jejímu kouzlu brzy podlehl i následník carského trůnu, tedy dvaadvacetiletý Mikuláš. Jeho otci, tehdejšímu carovi Alexandrovi III. se tento vztah absolutně nelíbil. Pro budoucího následníka trůnu byl tento románek společensky nepřijatelný. Car opakovaně svého syna vyzýval, aby vztah ukončil. Mikuláš přání samotného cara ignoroval a k Matyldě choval čím dál více vřelejší vztah. Jeho přízeň zaručila Matyldě nejen společenské postavení, ale zejména finanční zajištění.

To se změnilo až počátkem roku 1894, kdy se výrazně zhoršil zdravotní stav cara Alexandra III. Trýznil se myšlenkou, že jeho syn Mikuláš – následník trůnu, není stále ženat, což by mohlo být překážkou v převzetí trůnu. Car tedy začal hledat synovi nevěstu po celé Evropě, bohužel lepší kandidátku, než vlastní výběr Mikuláše – hesenskou princeznu Alix, nenalezl. Ač nerad, udělil ruský monarcha svému synovi souhlas se sňatkem. Nebyl sice nakloněn německému rodu, ale pro svůj zhoršující zdravotní stav nakonec sňatek schválil. V dubnu roku 1894 Mikuláš odjel do Hesenska ucházet se o ruku princezny Alix, pozdější carevnou Alexandrou. Velkolepá svatba se konala v Coburgu. Po návratu z Coburgu se už s Matyldou nikdy nesetkal, obdržela od něj slušné finanční odstupné, nemalé dary a luxusní palác v Petrohradě.

Matyldě se dostalo skvělé kariéry. Uměla však nejen tančit, ale také se velmi obratně pohybovat ve vysoké společnosti a patřičně z toho těžit. Po rozchodu s Mikulášem byla milenkou jeho bratrance Sergeje Michajloviče Romanova. Vzala si jeho dalšího bratrance – ruského velkoknížete Andreje Vladimiroviče Romanova. Svatba byla v roce 1921 ve francouzském Cannes. Nelegitimního syna Krzesiňské – Vladimira, přijal za vlastního. Vladimir se narodil v roce 1902 a do své smrti nevěděl, který ruský velkokníže je jeho otec.

Car Mikuláš II. je neodmyslitelně spojen s nástupem bolševismu v Rusku a současně s jednou z nejkrvavějších tragédií, která kdy postihla evropský panovnický dvůr. Matylda vycítila nebezpečí revoluce, kterou se rozpadlo třistaleté ruské impérium, a v roce 1917 se svým synem tajně uprchla z Ruska do Francie. Zemřela až v roce 1971 v Paříži, rok před svými stými narozeninami. Vedla zde baletní školu.