Nekonečný příběh mám stále v srdci

Narodila se v Teheránu do rodiny skotského archeologa jako Tamara, ale odmala jí říkali Tami. Bylo jí pět let, když v Íránu začaly první půtky mezi příznivci prozápadního šáha a zastánci islámské republiky. V roce 1978 vypukla v zemi revoluce – a David Stronach s manželkou Ruth a dcerami, starší Keren a Tami, raději odešli do Izraele. Nakonec se ale jejich domovem staly Spojené státy.

„Nebyla jsem ráda, že se pořád stěhujeme, ale naši mi vysvětlili, že to bylo nutné. A musím přiznat, že i když mám chvíle, které jsem strávila v Íránu, někde hluboko v podvědomí, při sledování filmů o událostech kolem tzv. islámské revoluce, například Arga (oscarový thriller Bena Afflecka na motivy skutečných událostí popisuje tajnou operaci na záchranu šesti Američanů – pozn. red.), mi místy bylo úzko…“

Tami se v Americe věnovala baletu a náhodou zkusila také konkurz do Nekonečného příběhu. Ráda vzpomíná na natáčení ve filmových ateliérech v Mnichově. „Byl tam zámek i divočina, připadalo mi to, jako kdybych se opravdu ocitla v zemi kouzel,“ vracela se k filmu, který sklidil velký úspěch a dočkal se i pokračování, v nichž se už Tami neobjevila.

„Možná, že kdyby rodiče byli herci a ne archeologové, tak bych pokračovala, ale dnes jsem šťastná, že jsem si zvolila jinou cestu,“ svěřila se v rozhovoru před několika lety. Vystudovala výrazový tanec a choreografii, psala písně a zpívala se skupinou Jazz Passengers, věnovala se vlastnímu tanečnímu studiu.

Dnes žije v New Yorku. Vdala se za herce Grega Steinbrunera, narodila se jí dcera.

„Nekonečný příběh byl v mém srdci stále, ale vše bylo ještě intenzivnější, když přišla na svět Maya. Hodně jsem v té době na tu pohádku myslela,“ svěřila se Tami Stronachová.

TAK ŠEL ČAS

1972 - Narodila se 31. července v Teheránu skotskému otci a izraelské matce.

1978 - S rodiči a sestrou odešla z Íránu.

1984 - V Nekonečném příběhu si zahrála dětskou císařovnu pohádkové Fantazie.

2000 - Založila vlastní taneční společnost.

2010 - Svatba s Gregem Steinbrunerem.

2011 - Narození dcery Mayi.