Dokonalý Nicholson

Na knihu chtěl dokonce koupit filmová práva i Jack Nicholson, jež si ve snímku zahrál hlavní roli, na kterou se pečlivě připravoval. Podle serveru milosforman.com režisér o herci řekl: "Všechny scény stojí a padají s Jackem Nicholsonem, se kterým byla opravdu radost pracovat. Nad nikoho se nevyvyšoval, nevyžadoval žádné výhody, jak bývá u velkých hvězd běžné. Naopak trval na tom, aby měl naprosto stejné podmínky k práci jako všichni ostatní. Na plac chodil dokonale připravený a věděl přesně, co chce. Díky jeho smyslu pro humor vládla při natáčení báječná pohoda, což je nesmírně důležité. Pomáhal kolegům, protože věděl, že čím lepší budou oni, tím líp bude nakonec vypadat i on.“ Nicholson dokonce chodil na pozorování do blázinců a podstoupil také dobrovolně elektrošoky. Oscara za nejlepší herecký výkon si tak zcela zasloužil.

Problémy se scénářem

Dalšího Oscara dostali Lawrence Hauben a Bo Goldman, což je ocenění možná trochu komické. S původním scénářem Haubena nebyl Forman spokojený. Byl podle něj příliš věrný knižní předloze. Proto oslovil scenáristu Bo Goldmana, aby scénář přepracoval. Jelikož hrálo ve filmu i mnoho neherců, scénář se v některých záběrech vůbec nedodržoval a spoléhalo se na autenticitu. Například ve scéně prvního příchodu do sanatoria scénář Nicholsonovi předepisoval, že se má vrhnout na jednoho ze strážných a políbit ho. Formanovi se však reakce herce hrajícího strážného nezdála dost silná, a tak Nicholsona navedl, aby místo na něj při další klapce skočil na druhého strážného. Překvapený herec Nicholsona zcela reálně praštil, jak se uvádí na milosforman.cz.

Miloš Forman a Martina Formanová

Nezasloužený Oscar

Tak mohl vnímat Forman ocenění za nejlepší herečku, dostala ho Louise Fletcher. Představitelka sestry Ratchedové se o roli dověděla náhodou a bojovala o ni s předními herečkami té doby jako byla Colleen Dewhurst, Geraldine Page, Anne Bancroft, Ellen Burstyn, Jane Fond i Angela Lansbury. I přesto, že ji v šestiměsíčním výběrovém kole, kterým musely všechny herečky projít, režisér několikrát upozorňoval, že k roli nepřistupuje správně, nakonec ji obsadil. Vztah mezi nimi však nebyl dokonalý. Do záběru, kdy se McMurphy vrací z šokové terapie a setra ho pozoruje, použil režisér ledový pohled herečky, který byl odpovědí na jeho režijní pokyny.