Hollywoodští krasavci, kteří sbírají srdce fanynek po statisících, mívají velmi často jeden citelný nedostatek: impozantní a oslniví jsou pouze na plátně. Při osobním shledání člověk často shledá, že na to, aby k nim mohl… ehm… vzhlížet, jim chybí pár centimetrů do výšky. Platívalo to pro Humphreyho Bogarta či Heathe Ledgera, platí to pro Toma Cruise, Daniela Craiga i Patricka Dempseyho.

S Vojtou Dykem to ovšem je přesně naopak. Potkáte-li ho „naživo“, zjistíte, že je to dlouhán s nefalšovanými 194 centimetry. Není to ovšem to jediné, čím vás Vojta Dyk překvapí. Jeho schopnost dohánět recese až do extrémů je přímo pověstná, ovšem nastávají i okamžiky, kdy nečekaně zvážní a hovoří o tématech, která bychom od čtyřiadvacetiletého kluka nečekali.

Vojta Dyk: Můžu dělat, co mě baví

„Viděl jsem ho hrát v absolventském představení DAMU a slyšel jsem ho zpívat v klubu Carpe Diem. A řekl jsem si: tu je největší český talent za poslední léta. Herec silný křehkým výrazem, zpěvák s brilantní technikou, velkým rozsahem a vrozenou muzikalitou,“ prohlásil o něm Michal Horáček, který ho obsadil do titulní role svého muzikálového představení Kudykam. Právě tato velkolepá inscenace ho v minulém roce posunula do středu pozornosti médií a ze zpěváka z kultovní, leč málo známé kapely Nightwork udělala celebritu se vším všudy.

Vojta Dyk ale účinkuje i v řadě jiných divadelních projektů – jeho žánrový záběr je opravdu široký. Ještě jako student herectví na DAMU získal hvězdnou roli Radúze v úspěšné inscenaci Radúze a Mahuleny na jevišti Národního divadla. Objevuje se ale také v projektu nového cirkusu La Putyka nebo v muzikálu Pornohvězdy, uváděném v klubu Roxy; na jevišti si zazpíval i s Evou Pilarovou.

Jako většina mladých českých herců si sice zahrál i v několika seriálech – od Letiště přes Velmi křehké vztahy až po Kriminálku Anděl – snaží se však soustředit především na role, které ho zajímají a baví ho. I když honorář za moc nestojí. „Mám výhodu. Nemám rodinu, nemusím řešit, z čeho zaplatím hypotéku. Můžu dělat představení v Davidle Rubín za pět set korun, a ne to, co mě vůbec nebaví,“ vysvětluje.

Jsem gay!

Vojta Dyk spolu s Jakubem Prachařem, parťákem z kapely Nightwork, platí za vyhlášené mistry recese a mystifikace. „Já jsem gay, jsem gay, sem teplej, buď taky gay!“ zpívají například v písničce Globální oteplování. A jednu mladou naivní novinářku z bulvárních novin se jim podařilo přesvědčit o tom, že skutečně jsou homosexuální pár: „Za Kubou Prachařem přišla novinářka, že s ním má udělat rozhovor, ale že neví, jak se jmenuje. Kuba řekl: No tak to ses, holčičko, měla lépe připravit, a začal jí vyprávět historku o tom, že spolu žijeme,“ líčí s gustem historku Vojta Dyk. „Pak přišla za mnou, já nevěděl, že něco takového proběhlo, ale začal jsem jí vyprávět úplně to samý. A ještě jsem přidal, že žijeme ve třech i s Marthou Issovou.“

Mystifikační prvky se však objevují ve všem, co kapela Nightwork podniká. „Momentálně připravuje s Michalem Davidem muzikálovou verzi úspěšného seriálu Velmi Křehké Vztahy,“ píše se například o Vojtovi Dykovi na jejích internetových stránkách.

Některé jeho životní postoje jsou však na ani ne pětadvacetiletého kluka až nečekaně seriózní. Už nyní například přemýšlí o vlastním potomstvu: „Teď je trend, že se nejdříve dělá kariéra a až pak se přemýšlí o děcku. Ne že bych nechtěl nejdříve kariéru. Rád bych byl zajištěný. Rád bych stál na vlastních nohách. Ale člověk by si měl dát pozor a odhadnout čas, aby nebylo pozdě.“