Pes Alton byl věrným kamarádem Tomáše Holého už několik let. Prostor jako herec dostal až v jeho posledním filmu díky Tomášově mamince, která režisérce doporučila otestovat Altona v roli Bleka společně s kokršpanělem, kterého cvičila produkce. Vyhrál Tomášův pes, který tak mohl volně "lumpačit" na dvoře a cupovat prádlo.

Snímek měl původně režírovat autor námětu a scénáře Antonín Máša. Ústřední dramaturg Ludvík Toman však svěřil námět méně zkušené Jaroslavě Vošmikové, která před tímto filmem natočila pouze dva téměř neznámé snímky. Po Prázdninách pro psa zfilmovala první scénář Haliny Pawlowské Evo, vdej se, který však u diváků, i přes hvězdné obsazení, propadl.

I v posledním filmu dvanáctiletého Tomáše Holého vystupuje česká herecká elita jako například Věra Tichánková, Jiří Hrzán, Hana Maciuchová, Helena Růžičková nebo Bohumil Vávra v roli dědečka. Toho měl původně hrát Rudolf Hrušínský, ale v té době natáčel Postřižiny a neměl na další film čas. Charismatický Vladimír Kratina (Drtikol) se dokonce postaral o zvýšení tepové frekvence celého štábu, když jel v jedné scéně s Tatrou a vyhodil rychlost. Tatru se rozhodl řídit sám, kaskadéra odmítl. Zdálo se mu, že auto jede moc pomalu, ale najednou měl problém s brzdami. V té době neměl řidičák, takže mu nedošlo, jakou tragédii může způsobit. Nekontrolovatelně se řídil k místu, kde měl původně zastavit, což ale nevypadalo reálně, a tak se přihlížející v čele s kameramanem rozutekli do všech stran. Nad Kratinou stáli "všichni svatí" a nakonec zastavil tam, kde měl.