Při troše fantazie by se dalo říct, že slavného zbojníka hrál princ z Íránu. Michael se narodil 1. dubna 1960 v britském Berkeley a jeho pravé příjmení zní Prince, tedy princ. Když mu byly dva roky, rodiče Derrick a Kay se s ním přestěhovali do Íránu, kde otec pracoval jako účetní pro firmu těžící ropu.

Proč si změnil jméno?

V arabském světě Michael strávil podstatnou část dětství. Po šesti letech ho poslali do anglického internátu. Změnu prostředí a odloučení od rodiny snášel těžce, ale zvykl si. Později začal v Londýně studovat hereckou a hudební školu. Také si změnil příjmení. Zjistil, že Prince je mezi herci dost rozšířené. Zabodl proto prst do telefonního seznamu a hned se mu zalíbilo jméno Praed, což v jazyku dávných obyvatel Anglie znamenalo louka.

Možná i proto si ho vybrali tvůrci seriálu Robin Hood, v němž odkazy na keltskou dobu a mystiku hrály velkou roli. Michael měl do té doby pouze několik málo zkušeností z divadel v londýnském West Endu, ale role se zhostil na výbornou, stejně tak sám zvládl všechny akční scény. K vyznění seriálu dokonale pasovala i hudba skupiny Clannad, z níž později vzešla zpěvačka Enya.

Po dvou letech Michael odešel a k nelibosti fanynek ho nahradil Jason Connery, syn prvního představitele agenta 007.

Masochista s mikrofonem

Za další kariérou zamířil za oceán. Objevil se na Broadwayi, kde luk a šípy vyměnil za meč. Zahrál si v divadelní hře Tři mušketýři, ale diváci si ho spíše pamatují z účinkování v seriálu Dynastie, kde představoval prince z Moldávie.

Koncem 80. let se vrátil do Anglie a věnoval se nejen divadlu a produkci, ale také skládání hudby. Filmovým rolím se už většinou vyhýbal. Za zmínku stojí snad jen postava Philease Fogga v kanadské sérii Tajná dobrodružství Julese Vernea (1999). Naposledy se před kamerou objevil v roce 2002.

Dlouhá léta chodil s herečkou Finolou Hughes, ale v roce 1994 se oženil s tanečnicí Karen Landau. Záhy se jim narodil syn Gabriel, o dva roky později následovala dcera Frankie.

V roce 2009 se pár rozvedl. Díky výraznému hlasu je Michael oblíbeným moderátorem a dabérem. Namluvil řadu audioknih nejrůznějších žánrů od příběhů pro děti až po erotický román Venuše v kožichu od rakouského spisovatele Leopolda von Sacher-Masocha (1836–1895), podle něhož je pojmenovaná jedna ze sexuálních úchylek - masochismus.