Přečtěte si, co božská MM dělala předtím, než se zřejmě sama předávkovala barbituráty. Kdo zaplatil pohřeb a proč na něj nebyli pozváni lidé z Hollywoodu?

Marlin Monroe strávila poslední den svého života - sobotu 4. srpna - ve svém domě 12305 Fifth Helena Drive ve čtvrti Brent-wood v Los Angeles. Během dne telefonovala s přáteli, přišli ji navštívit nejprve fotograf Lawrence Schiler, který s ní řešil zveřejnění jejích nahých fotografií z filmu Něco musí prasknout v Playboyi, pak novinářka Patricia Newcomb, hospodyně Eunice Murray a její psychiatr Ralph Greenson, který dorazil na pravidelnou terapii.

Doktor Greenson požádal Patricii Newcomb, aby odešla, ale paradoxně následně požádal hospodyni, aby s Marlin zůstala, aby jí dělala společnost, protože minulou noc špatně spala. Herečka pak ještě večer telefonovala s dalšími známými. Kolem osmé odešla do své ložnice a tam ji na telefonu zastihl s pozvánkou na párty i herec Peter Lawford, kterému přišla pod vlivem drog a navíc se s ním podivně loučila. Zalarmoval proto jejího lékaře, aby jí zkontroloval, protože mu už neodpovídala na další volání. Podle hospodyně ale byla Marlin v pořádku, a tak si šli všichni lehnout.

Ve tři ráno se ale Murray probudila s pocitem, že je něco špatně. Zjistila, že se herečka zamkla ve své ložnici, kde se svítí, a nereaguje na její volání. Murray proto zavolala Greensonovi. Ten ji poradil, aby se podívala do místnosti oknem a brzy poté přijel. Společně se dostali do pokoje právě tím oknem a lékař zjistil, že je Marilyn mrtvá. Na stolku u její postele našli lahvičku s barbituráty. Marilyn držela v ruce telefonní sluchátko. Doktor Greenson zavolal Marilyna lékaře Hymana Engelberga. Ten dorazil ve 3:50 a oficiálně potvrdil její smrt. Policii její skon oznámil ve 4:25.

Na místo do jejího domu dorazila policie, koroner a samozřejmě i tisk. Začalo vyšetřování, proč herečka zemřela. Doktor Greenson policii oznámil, že podle něj spáchala Marilyn sebevraždu. Její tělo bylo následně převezeno do budovy okresního koronera v Los Angeles, kde byla provedena pitva, aby se zjistily příčiny úmrtí. Podle lékařů, kteří ji prováděli, smrt nastala mezi půl devátou až půl jedenáctou 4. srpna. V krvi a játrech jí bylo zjištěno velké množství chlorahydrátu a pentobarbiturátu - Nembutalu.

Pohřeb Marilyn se konal 8. srpna na hřbitově Westwood Village Memorial Park. Celý obřad a rakev zaplatili bývalý manžel Joe DiMaggio a obchodní manažerka Inez Melson. Na poslední rozloučení nebyl pozván nikdo z Hollywoodu. Obřad se konal v kruhu 30 nejbližších rodinných příslušníků a přátel. Rovněž zde byla přítomna i policie, která ale jen udržovala v dostatečné vzdálenosti tisk a stovky diváků. Joe DiMaggio celou noc před skromným obřadem proplakal v hřbitovní kapli u Marilyniny rakve.

DiMaggio rovněž zařídil, aby Marilyn i po smrti vypadala krásně, jak si vždy přála. Zavolal proto jejího maskéra a přítele Whiteyho Snydera, aby jí upravil obličej poničený prací patologa. Herečka díky němu v rakvi vypadala, jako když spí. Byla oblečena do zelenkavých šatů od Emilia Pucciho a na hlavě měla šál v barvě šampaňského. V rukou držela kytici růžových růží, které ji dal Joe. Během obřadu zazněla část Čajkovského 6. symfonie (Patetická) a byl puštěn záznam Judy Garland jak zpívá "Over the Rainbow". Monroe byla násladně pohřbena v kryptě č. 24 na Corridor of Memories (Chodbě vzpomínek).

Na jejím hrobě nikdy nechyběly čerstvé kytky. Marilyn totiž přiměla Joa DiMaggio, když spolu byli manželé, aby jí slíbil, že pokud ona zemře dřív než on, tak jí každý týden donese na hrob čerstvé květiny. A bývalá baseballová star svůj slib splnila. Po dobu 20 let nechával třikrát do týdne posílat na její hrob kytici rudých růží. Objednával je v Parisian Florist na Sunset Bulvar.

Vyšetřování hereččiny smrti bylo podezřele rychlé. Už 27. srpna 1962 vydal okresní soudní lékař doktor Theodore Curphey pro veřejnost prohlášení, že ,,...Smrt nastala akutní otravou barbituráty a jednalo se pravděpodobně o sebevraždu." Přesto se možná právě kvůli rychlým závěrům vyrojilo množství spekulací, že její smrt nebyla sebevražda, ale vražda na objednávku CIA, mafie, nebo někoho dalšího. Žádná s těchto teorií se ale nikdy nepotvrdila.

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!