Možná byste to do ní neřekli, ale Natalia Sedych v dětství nebyla žádnou uťáplou dívenkou z křehkého skla. Už ve čtyřech letech se při sledování krasobruslařské soutěže v televizi rozhodla, že se stane krasobruslařkou, a začala na sobě tvrdě pracovat. K překvapení rodičů, jejichž kariéra měla zcela odlišný ráz (otec byl plukovníkem letectva, maminka pracovala ve vědě), se brzy o Natalii začalo psát coby o nejmladší krasobruslařce Sovětského svazu.

Z ledu před kameru

Na jednom z krasobruslařských festivalů si jí všiml režisér Alexandr Rou a takřka okamžitě jí nabídl roli Nastěnky v připravované pohádce Mrazík. Natalia se nadšeně zúčastnila konkurzu, který s přehledem vyhrála, celá věc ale měla jeden háček: v té době jí bylo sotva patnáct let a rodiče o filmové nabídce neměli ani ponětí. Když se jim konečně svěřila, natáčení jí zakázali. Režisér je musel dlouze přemlouvat, až se nakonec nechali obměkčit honorářem, který měla Natalia za roli dostat.

První polibek

Ve filmu to ani není tak poznat, ale mezi Nastěnkou a Ivanem byl ve skutečnosti propastný věkový rozdíl. Zatímco Natalia natáčela jako patnáctiletá, jejímu partnerovi Eduardu Izotovovi bylo už 33 let. On se k ní skláněl jako k malé holčičce, ona k němu vzhlížela s dětskou zamilovaností. Polibek, který od něho v závěru pohádky dostala, byl jejím prvním v životě.

Táhlo ji to jinam

Jakmile se Mrazík objevil v sovětských kinech, Natalia se topila v milostných dopisech od mužů různého původu, kteří jí nabízeli sňatek. Režisér Rou ji žádal, aby na všechny slušně odpovídala. To ale nebylo v jejích silách, a tak se její slušné odpovědi dostalo jen hrstce - převážně kriminálníkům ve vězení. Natalia se totiž bála, že by se jí po propuštění na svobodu mohli mstít.

Její psychika byla tou dobou už narušená rozvodem rodičů, Natalia dokonce kvůli tomu nějakou dobu bojovala s anorexií. Náhlá sláva ji na mysli nepovzbudila, spíš naopak. Na takový zájem o svou osobu nebyla připravena.

Od filmu se snažila distancovat. Její prioritou se stal balet. Po vystudování baletní školy se brzy vypracovala na místo přední sólistky baletního sboru Velkého divadla a se souborem často cestovala do zahraničí. Postupně pověsila na hřebík jak krasobruslení, tak herectví.

Zhrzený milenec ji chtěl uškrtit

Natalii zřejmě vedl správný instinkt, když se rozhodla odpovídat na dopisy vězňů. Pro psychopaty totiž byla přímo magnetem. Když se rozešla s přítelem z divadla a provdala se za skladatele Viktora Lebeděva, zhrzený milenec ji sledoval z Moskvy až do Leningradu a pokusil se ji uškrtit. Když se mu to nedařilo, začal ji ohrožovat nožem. Natalia nakonec z incidentu vyvázla nezraněna, ale byla v těžkém šoku.

Osamění

S Lebeděvem měla Natalia syna Alexeje, manželství ale příliš nefungovalo; zatímco Lebeděv působil v Leningradu, ona sama měla angažmá v Moskvě. Po deseti letech přišla manželovi na nevěru a rozvedla se s ním. Větší ranou pro ni ale byla skutečnost, že syn Alexej se rozhodl žít s otcem.

Natalia zůstala sama a dodnes žije hlavně pro práci. Jezdí po baletních a filmových festivalech, kde často působí jako členka poroty, a přijímá menší televizní role. "Snažím se od života stále brát to nejlepší, co nabízí,“ řekla před časem českému Blesku. Jak filmová Nastěnka vypadá dnes, prozradí fotogalerie.