Snad žádný hollywoodský herec nedokázal během několika málo let nakupit tolik rozmanitých kontroverzí a skandálů. Muž, o němž bylo vždycky známo, že je ultrakonzervativní katolík (o své exmanželce kdysi prohlásil, že je sice "skoro světice", ale bohužel přijde do pekla, protože je protestantka), se při různých incidentech prezentoval také jako homofob, rasista, alkoholik a antisemita. Letos do své sbírky průšvihů přidal také ohavné chování vůči expartnerce Oksaně Grigorievě, které prý sdělil, že kdyby ji "znásilnila parta negrů", mohla by si za to jen a jen sama.

A přestože všechny dosavadní nepřístojnosti jeho kariéra jakžtakž přežila, tentokrát to s ní vypadá opravdu povážlivě. Hollywood, který tak miluje napravené hříšníky a rád dává druhé šance, už zdá se s Melem ztrácí trpělivost.

Po krk v krvi

Faktem je, že kontroverze je koření, kterého se Mel Gibson nikdy nebál. Poté, co si vybudoval hereckou kariéru akčního správňáka ve filmech jako Smrtonosná zbraň a Air America, se stále častěji pouštěl do režírování vlastních projektů. Většina z nich měla společné jedno: extrémní násilí. V historickém velkofilmu Statečné srdce, v němž sám sobě svěřil roli skotského národního hrdiny, se tisícový dav komparsistů zmítal v neuvěřitelné směsici bláta a krve. Jeho zatím poslední režijní projekt Apocalypto pro změnu předvedl šílené vraždění zajatců, jehož se v rámci dekadentních rituálů dopouštějí jeho filmoví Mayové. Daleko největší poprask však vzbudila jeho podívaná Umučení Krista, ve které do nejmenších detailů zachytil fyzické utrpení, jemuž byl podroben Ježíš před svou smrtí a zmrtvýchvstáním. Z filmu se stal nečekaný kasovní hit, který po celém světě vydělal 612 milionů dolarů, přestože většina filmových kritiků se od něj s hrůzou odvracela nebo ho popisovala jako kuriozitu.

Díky tomu je Mel Gibson jedním z nejbohatších hollywoodských herců - i když, pravda, rozvodovým vyrovnáním s exmanželkou Robyn, která stála po jeho boku 28 let a porodila mu sedm dětí, se jeho majetek jistě poněkud ztenčí.

Dostane další šanci?

O Melu Gibsonovi se vždycky vědělo, že je to chlapík dosti svérázných názorů, které nehodlá příliš lakovat politicky korektním nátěrem. Ale tentokrát, když čelí obvinění z domácího násilí, je jeho situace horší. Podle "expertů na krizovou komunikaci" (to jsou ti skvěle placení PR poradci, kteří hvězdám pomáhají napravit jejich pošramocenou image) se Mel Gibson ocitl ve víru potíží, na které jejich umění může být krátké. "Mel Gibson je za prvé a především umělec a jakmile publiku představí další skvělý film, dostane od něj druhou šanci," řekl Jason Maloni, stratég z významné PR agentury, pro list Los Angeles Times. Ani on ovšem nebyl schopen zodpovědět otázku, jak by měl Mel Gibson další film natočit, když všechna studia se nyní obávají ho zaměstnat.

Mel Gibson nyní nemůže čekat veřejnou podporu ani od svých věrných přátel, jakými jsou Jodie Foster nebo Danny Glover, jeho parťák ze série Smrtonosná zbraň: oba dva odmítli jeho nejnovější kauzu jakkoli komentovat.

Mel Gibson a jeho klasika

Šílený Max

Australan Mel Gibson se na filmovém plátně poprvé zviditelnil jako drsný, v kůži oblečený motorkář zažívající dobrodružství ve světě zničeném katastrofou.

Smrtonosná zbraň

Další série, tentokrát čtyřdílná. Mel Gibson coby drsňácký detektiv Martin Riggs pracuje v týmu s rozšafným kolegou v podání Dannyho Glovera. Klasika v žánru policejních "buddy movies" - filmech, v nichž hlavní roli hrají dva parťáci.

Po čem ženy touží

V jedné z mála romantických komedií ukázal Mel Gibson trochu jinou tvář. I když - vlastně i tentokrát si zahrál značně machistického chlapíka, sebevědomého reklamního "kreativce", který teprve díky nadpřirozenému zásahu porozumí ženám kolem sebe.... protože slyší všechny jejich myšlenky.

Zdroj: Youtube

Statečné srdce

Mel Gibson si pomaloval obličej válečnými barvami a postavil se do čela rozezlených Skotů, bojujícím proti anglickému útlaku. Středověká podívaná se spoustou bláta, krve a Sophie Marceau v roli princezny.

Znamení

V tajuplné sci-fi režiséra M. Nighta Shyamalana si Mel Gibson zahrál muže, který se svou rodinou na malé opuštěné farmě čelí invazi mimozemšťanů. Pohled na lány kukuřice, v nichž se cosi může skrývat, vám nažene pěknou hrůzu!

Tip KAFE.cz

Film Navždy mladý kritika zrovna extra nevychvalovala, ale když budete mít chuť se zachlumat do deky a dát si dobrý kafe, tak vřele doporučujeme. Právě totiž vyšel na DVD.