Měl skvěle našlápnutou kariéru a jeho písně se v rádiích hrají dodnes. Zpěvák Petr Muk se však potýkal s otřesnými depresemi, které jej sužovaly po velmi dlouhou dobu. O duševní nemoci se tiše vědělo, nikdo ale dost možná netušil, v jakém rozsahu zpěváka trápí. 24. května 2010 pak Česko zdrtila zpráva o jeho náhlé a tragické smrti.

Zpěvák byl tehdy nalezen ve svém bytě na Vinohradech a dle webu Čtidoma.cz bylo hlavní příčinou jeho smrti zadušení zvratky. V jeho krvi byly nalezeny stopy léků, kterými léčil svou duševní chorobu, a také alkohol. Dodnes není zcela jasné, zda šlo o plánovanou sebevraždu, či nešťastnou náhodu.

Petr Muk vstoupil do světa hudby velmi brzy. Již ve svých patnácti letech zpíval a hrál s několika undergroundovými a punkovými kapelami. Mezi lety 1985 a 1993 byl hlavním zpěvákem kapely Oceán, která se inspirovala stylem hudby anglické kapely Depeche Mode, což šlo na první dobrou skvěle poznat. Jejich hudba byla kvalitní a kritiky velmi dobře přijímána, i když skupina v českém rybníčku působila jako zjevení.

V roce 1989 potkal skupinu Oceán ještě větší úspěch. Slavná britská kapela Erasure si totiž během svého pražského koncertu poslechla jejich desku a Oceán si vybrala na velké turné po anglických ostrovech. V roce 1997 se však i přes úspěchy Petr Muk rozhodl vydat na sólovou dráhu.

Není zcela zřejmé, co Petra Muka vedlo k razantní změně image a hudebního žánru, ale jeho rozhodnutí bylo správné. Jeho jméno se začalo objevovat v nejrůznějších televizních estrádách, vstoupil do povědomí širší veřejnosti a nakonec několikrát získal ocenění Český slavík.

Objevoval se v muzikálech, byl oblíbený mezi fanoušky i kolegy. O to víc otazníků se nad jeho psychickými stavy a následnou smrtí vznáší. Jaké důvody mohly zpěváka vést k sebevraždě? A šlo tedy vůbec o sebevraždu? Odpovědi se už dost možná nikdy nikdo nedozví…