Český zpěvák a hudebník Petr Muk se narodil 4. února 1965 v Českém Krumlově. Letos by oslavil pětapadesáté narozeniny. Jihočeský rodák prožil své romantické dětství na Českokrumlovsku a v okolí Lipna. Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební v Českých Budějovicích. Od svých patnácti let hrál na baskytaru a zpíval s různými punkovými a undergroundovými skupinami. Po absolvování střední školy pracoval krátce jako mostní technik a souběžně působil jako zpěvák a baskytarista v alternativních rockových kapelách, např. v punkovém Duralu.

V roce 1985 založil v Českých Budějovicích skupinu Oceán, se kterou zpíval sedm let. Do povědomí diváků se skupina dostala zejména díky písničce Ráchel. Do roku 1992 vydala skupina tři alba a na své konto si připsala 300 000 prodaných nosičů. Mezi další známé hity bezesporu patří také Dávná zem, Čas, Naděje, Prázdná ulice nebo Lék světu. Účastnili se společného turné s duem Erasure. Skupina Oceán získala Cenu Melodie jako Objev roku 1989 a mnoho dalších ocenění.

V letech 1992–1996 se stal Petr členem jedním z nejúspěšnějších projektu svého druhu u nás – Shalom. Se Shalomem vydal další tři alba s hity Až jednou, Léto měsíců, Tanec ve skle, Ve větru, Slunce, v Londýně natočil singl Someday. Skupina získala už v roce 1992 českou cenu Gramy jako Skupina roku a v tom stejném roce získal tuto cenu také Petr Muk jako Zpěvák roku.

Roku 1997 se vydal na sólovou dráhu a jako samostatný interpret začal vystupovat také v muzikálech – role Prince v Rusalce s Bárou Basikovou, Raimond v Johance z Arku s Lucií Bílou či Galileo pro pražské divadlo Kalich. V témže roce vydal své první sólové album Petr Muk. Následovaly další desky: Jizvy lásky, Dotyky snu a Osud ve dlaních. Všechna alba v kategorii Zlatá a Platinová dle IFPI ČR. V roce 2004 se vydal na koncertní turné s Oceánem a jako předkapela skupiny Erasure projeli společně Anglii. Vydal album Oh L'Amour s českými verzemi hitů této britské synthpopové hudební skupiny.

Za své aktivní období získal řadu ocenění. Stříbrný Český slavík Mattoni za rok 2002 a 2003; bronzový Český slavík 2004, opakovaně druhý při udílení prestižních cen televizních diváků TýTý 2001 až 2004.

Zpěvák, skladatel, textař, kytarista i klavírista s Oceánem, Shalomem a vlastním P. M. Bandem vyprodal vždy všechna turné. Zemřel nešťastnou náhodou 24. května 2010 ve svém bytě krátce po natočení své poslední desky V bludišti dnů. Za příčinu úmrtí bylo stanoveno udušení zvratky. V krvi byl nalezen alkohol a léky na jeho duševní chorobu (bipolární afektivní poruchu). Pohřben je na hřbitově v Českém Krumlově. Do roku 1994 o své maniodepresivní psychóze neměl ani tušení, svůj stav přikládal vnějším vlivům. Roku 2006 se pokusil o sebevraždu a dostal se na kliniku, kde mu teprve diagnostikovali jeho nemoc a nastavili správnou léčbu. S manželkou Evou měl dceru Noemi. I když měl vše, úspěch, rodinu, peníze… démon, který ovládal jeho duši, zvítězil.