Terezu H. zadrželi celníci v roce 2018 na letišti v Láhauru a v jejím kufru našli téměř devět kilogramů heroinu. Za pašování obrovského množství drog dostala Češka u soudu osm let a osm měsíců.

Ačkoliv se Tereza proti rozsudku ihned odvolala, na soud čekala přes dva roky a z různých důvodů místní úřady její kauzu neustále odkládaly.

Vytrvalost v kombinaci se skvělým právníkem se nakonec pašeračce vyplatila, letošní Vánoce už oslaví se svou rodinou.

V cele strávila téměř čtyři roky

Tereza se nikdy nevzdala naděje na svobodu a od začátku věřila, že se dostane domů dřív, než si odsedí původní verdikt. Přesto ale za své mladistvé chyby zaplatila, v odporné cele věznice Kot Lakhpat prožila bezmála čtyři roky.

Za tu dobu si pašeračka mnoho věcí uvědomila a své chyby nebude jistě v budoucnu opakovat, pobyt v Pákistánu byl totiž pro ni noční můrou.

Utrpení Terezy H. je ale u konce, jelikož ji soud zprostil obvinění a již za pár dní už bude na cestě do České republiky.

Pašeračku dělí od svobody už jen na příkaz k propuštění

O zrušení stíhání Terezy H. informoval místní zdroj Blesk a následně to potvrdilo také ministerstvo zahraničí. Podle informací webu soud vzal v úvahu nesprávně provedené vyšetřování jejího případu a rozhodnutí má být konečné.

"Soud dnes zprostil Terezu viny," sdělil zdroj obeznámený s okolnostmi případu pašeračky. Dále vysvětlil, že soudci Ali Baquar a Sardar Shahbaz Doger rozhodli o tom, že rozsudek zruší s ohledem na chyby policejního vyšetřování. "Nyní má být připraven příkaz k jejímu propuštění, jehož vyhotovení může zabrat několik dnů," dodal.

"Dobrý den, mohu potvrdit, ze Tereza H. byla dnes odvolacím soudem v Láhauru zproštěna obžaloby a měla by byt propuštěna po vyhotovení rozsudku, odhadem v řádu dní," potvrdila Blesku mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Eva Davidová.