Jen Ribana

Karin Dor se narodila 22. 2. 1938. Její nejznámější rolí je Ribana. Mladá dívka s havraními vlasy spletenými do dvou copů a indiánskou čelenkou byla v jejím podání nezapomenutelná. Díky ní se jí otevřel svět a producenti se o ni prali. Herečka ale svou životní roli po letech vnímala jako prokletí a znovu by na nabídku nekývla.

V Evropě i Spojených státech natočila desítky úspěšných filmů a v roce 1967, kdy byla na vrcholu slávy, se z ní dokonce stala Bondgirl. Ve filmu Žiješ jenom dvakrát oslnila jako agentka Helga Brandt samotného Seanna Conneryho. O dva roky později si ji pro thriller Topaz vyžádal režisér Alfred Hitchcock. Na úspěchy ze sedmdesátých let ale nedokázala Karin Dor navázat a už napořád byla pro diváky spravedlivou Ribanou. Jako by úspěch v Hollywoodu nic neznamenal. To nemohla herečka do konce svého života přenést přes srdce, na veřejnosti se ukazovala jen sporadicky. Lukrativní nabídky z divadel ale neodmítala.

Strádání

V osmnácti letech se Karin Dor provdala za o třicet let staršího producenta Haralda Reinla. Přivedl ji k filmu a vykřesal z ní všechen talent, obsadil do ji do filmových mayovek a hrdinského eposu Die Nibelungen. V rodném Německu získala přezdívku "Miss německých kriminálek". Po úspěchu v USA se ale začalo jejich manželství rozpadat. Šedesátá léta byla pro Karin náročná. Rozvedla se, přišla o rodiče, bojovala s rakovinou a ve spěchu se znovu vdala za Günthera Schmuckera. Až roku 1988 našla pravou lásku a s filmovým producentem Georgem Roothamem žila střídavě v Rottalu a Beverly Hills až do jeho smrti v roce 2007.

Boj

Herečka byla už od mládí silná kuřačka a ani riziko svraštělé kůže a předčasného stárnutí ji od cigaret neodradilo. První varování přišlo v pouhých osmadvaceti letech, kdy jí lékaři diagnostikovali rakovinu plic. Byla na vrcholu a natáčení se nechtěla vzdát. Snažila se skloubit práci a léčbu. Podařilo se, ale zůstala jí závislost na prášcích na spaní a antidepresivech. Podruhé už boj se zákeřnou nemocí prohrála. Nebyl to ale jediný důvod její smrti. V roce 2016 nešťastně spadla a poranila si hlavu o chodník. Přes 15 minut ležela na zemi v bezvědomí, až pak se jí dostalo pomoci. Lékaři ji sice prohlédli, ale celý rok žila s vnitřním zraněním, které se nakonec ozvalo a herečce už nebylo pomoci. Zemřela v listopadu 2017 v pečovatelském domě v Mnichově.