Předávání filmových cen Oscar je pro herce tou vůbec největší událostí roku. I proto se jak hosté, tak sami organizátoři snaží, aby bylo vše naprosto perfektní. Letos to ale (opět) nevyšlo. Jedním z největších překvapení letošního ročníku byla absence červeného koberce.

Narušení tradice

Příjezd na červený koberec, po kterém se filmoví tvůrci procházejí za zvuku cvakání stovek fotoaparátů, byl pro mnohé letos velmi rozpačitý. Jak totiž uvádí web The Cut, organizátoři se letos rozhodli červený koberec nahradit kobercem v barvě šampaňského. A někteří se o této skutečnosti dozvěděli až v době, kdy měli vybraný outfit. Například tedy herečka Florence Pugh ve svých zlatých Valentino šatech naprosto s kobercem splynula. Stejně tak Jamie Lee Curtis, kterou ovšem z počátečních rozpaků vytáhlo její vítězství v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli. Za film Všechno, všude, najednou si odnesla zlatou sošku.

Facka Willa Smitha opět na scéně

Moderátor Jimmy Kimmel, který slavnostním večerem provázel, ihned na začátku připomněl incident z loňského předávání Oscarů, kdy herec Will Smith vrazil přímo na jevišti facku moderátorovi Chrisovi Rockovi.

„Víme, že to je pro všechny z vás speciální noc. Chceme, abyste se bavili. A abyste se cítili bezpečně. A co víc, chceme, abych se i já cítil bezpečně,” prohlásil Jimmy Kimmel se smíchem a pobavil celý sál.

Nahé šaty Any de Armas

Předávání cen Oscar opět připomínalo také módní přehlídku a všichni ze zúčastněných oblékly ty nejlepší modely, jaké se jim podařilo najít. A některé z nich nesly i symboliku. Například „nahé” šaty, které zvolila herečka Ana de Armas. Ta byla nominovaná v kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli za film Blonde, ve kterém ztvárnila Marilyn Monroe. A právě šaty, které Ana oblékla, se nápadně podobaly šatům, v nichž Monroe kdysi zpívala tehdejšímu prezidentovi USA Johnu F. Kennedymu k narozeninám. Šaty jí ale bohužel štěstí nepřinesly. Ve zmíněné kategorii totiž zvítězila Michelle Yeoh s filmem Všechno, všude, najednou.

Snímek Všechno, všude, najednou získal i cenu za Nejlepší film. V kategorii Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli zvítězil Brendan Fraser s filmem Velryba. Oscara za Nejlepší cizojazyčný film si pak odnesli tvůrci filmu Na západní frontě klid.

Související články