Ceny Oscar se už pravidelně předávají více jak 90 let. Během těch se pochopitelně průběh celého ceremoniálu průběžně měnil. Stejně tak oděvy slavných hostů, kteří postupem času odhazovali elegantní róby a nahrazovali je leckdy až šokujícími kousky. K tomu všemu se začaly objevovat i nejrůznější skandály. A to třeba i před 30 lety, když si někteří z hostů od pořadatelů vysloužili doživotní zákaz vstupu.

Vycházející hvězdy i legendy

Jak je zvykem, předávání Oscarů si ten rok nenechala ujít celá řada dobře známých tváří. Ale také i těch, které v tu dobu rozhodně každý neznal. Na Oscary dorazili herci jako Robert Downey Jr. či Jodie Foster. Z hereckých legend pak nechyběli Jack Nicholson, Jane Fonda, Barbra Streisand, Elizabeth Taylor anebo Clint Eastwood, který si dokonce toho roku odnesl Oscara za Nejlepší režii s filmem Nesmiřitelní.

Snímek Nesmiřitelní tenkrát vyhrál i v kategorii Nejlepší film. Sošku za Nejlepšího herce v hlavní roli si odnesl Al Pacino a Nejlepší herečkou v hlavní roli se stala Emma Thompson.

K nelibosti organizátorů

K celému ročníku se pojí i celá řada kontroverzí. I když tenkrát nešlo o žádné odvážné outfity anebo facky, herci se rozhodli mluvit. A to o různých světových problémech. Richard Gere, Susan Sarandon a Tim Robbins předávali na pódiu různé ceny vítězům. Během svých projevů ovšem adresovali některé problémy, které je samotné trápí. Gere například hovořil o čínské invazi do Tibetu. Susan Sarandon a Tim Robbins zase mluvili o HIV nakaženými obyvateli Haiti a o tom, jak hrubě je s nimi zacházeno.

Dobrý úmysl a touha šířit osvětu se ale setkaly s velmi špatnou reakcí. Tehdejší producent Oscarů Gil Gates totiž podle webu BBC naprosto zuřil a nechápal, proč celebrity večer o filmech využívají k politickým přednáškám. A dokonce všem třem doživotně zakázal vstup na Oscary.

Zákaz ovšem dlouho nevydržel a v průběhu let se na něj tak nějak zapomnělo. Už o tři roky později totiž byla zmíněná trojice opět na ceremoniálu přítomna.

Související články